2020. június 20., 12:19

Ismét jöhetnek a szigorítások

Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a nyár folyamán külföldről ismét behurcolják a koronavírust Szlovákiába. Helyi és regionális szinten ismét szigorításokkal lehet számolni a járvány terjedésének a megfékezésére.

Juraj Hrabko tablet tv
Fotó: teraz.sk
Juraj Hrabko a Tablet tv vitaműsorában

Erről Juraj Hrabko publicista beszélt a Tablet.tv vitaműsorában. Az elemző emlékeztetett rá, hogy ugyanez történik más országokban is, ahol a helyzet romlik. Többnyire azonban ezt regionális szinten rendelik el, nem országos viszonylatban. Hrabko szerint a kormány sikeresen védekezett a világjárvány ellen, de nem alakított ki kellő hatékonyságú módszert a vírus ismételt behurcolása ellen Szlovákiába. Már túlságosan nyitottak a határok, gyakorlatilag nincs határellenőrzés. Ismeretesek olyan esetek a közelmúltból, amikor az emberek külföldről hazatérve koronavírussal voltak fertőzve. A valóságban nem működik a karantén, még az elektronikus karantén sem. Sok ember egyszerűen önként nem marad otthon.

Hrabko úgy véli, mindenkinek, aki külföldről tér haza, legalább öt napig otthon kellene maradnia, ezt követően teszten kellene átesnie. A gyakorlatban azonban ez nemigen fog működni.

A politikai elemző a továbbiakban reagált a legnagyobb ellenzéki pártban bekövetkezett eseményekre is. Úgy látja, hogy Peter Pellegrini exkormányfő és a Smer-SD távozó alelnöke, valamint a vele tartó további parlamenti képviselők ugyanúgy felelősek mindazért, ami a pártban történt, mint a maradók. Azzal, hogy most egy új politikai tömörülést akarnak létrehozni, még nem szabadulnak meg a felelősségüktől. Miután ők még továbbra is a Smer-SD tagjai, ezek a jelzések inkább azt bizonyítják, hogy folytatódnak a hatalmi harcok a párton belül.

Megosztás
Címkék