2020. június 24., 12:41
Frissítve: 19:51

Intézkedéseket fogadtak el a vállalkozói környezet javítására

Igor Matovič miniszterelnök kormánya több mint 100 olyan törvénymódosítást észrevételezett és hagyott jóvá, amely a vállalkozói környezet javításához és az ország gazdaságának az újraindításához járul hozzá.

Igor Matovič
Fotó: TASR

A Gazdasági Minisztérium által kidolgozott törvényt, amelyet lex koronának is neveznek, a parlament következő ülésén, rövidített eljárásban kellene jóváhagyni.

„A törvényjavaslat célja a vállalkozói szektor sokoldalú támogatása olyan intézkedések formájában, amelyek segítenek újraindítani a gazdaságot a COVID-19 betegség utáni időszakban. A törvényjavaslat adminisztratív jellegű rendelkezéseket tartalmaz, és eltávolítja a kis- és középvállalkozók, valamint az egyéni vállalkozók előtt álló bürokratikus akadályokat” – közölte a Gazdasági Minisztérium.

A törvény rendelkezik például a közigazgatási eljárási díjak összegéről,

a vállalkozók több bejelentési kötelezettségét is eltörli, újabb hét nappal bővíti a Szociális Biztosítóval szembeni kötelezettségek teljesítésének időkeretét, stb.

Azoknak a kereskedőknek, akik nem árulnak kimért árut, ezentúl nem lesz kötelező mérleggel rendelkezniük arra az esetre, ha a vásárló ellenőrizni szeretné a vásárolt áru tömegét. Az elfogadott módosítások szerint a vállalkozóknak nem fog kelleni elérhetővé tenniük az eKasa elektronikus pénztárgép által előállított pénztári bizonylatokat az árusítóhelyeken.

Az elfogadott törvény szerint ezentúl nem lesz kötelező ráragasztani a jármű szélvédőjére azt az ellenőrző matricát, amely a jármű műszaki és környezetvédelmi vizsgálatát igazolja.

A vállalkozóknak továbbá több idejük lesz arra, hogy az adóügyi ellenőrzésről szóló jelentésre reagáljanak.

Az időkeretet a jelenlegi 15 munkanapról a jelentés kézbesítésétől számított 30 munkanapra növelték.

A törvény egyes rendelkezései, miután ezeket a parlament is jóváhagyta, különböző időpontokban lépnek érvénybe - némelyek már júliustól kezdődően.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.