2020. január 31., 12:01

Influenzaszünet az oviban: a szülő az egészséges gyermekre is kaphat táppénzt

Megérkezett az idei influenzajárvány első hulláma, sorra zárnak be az óvodák és az iskolák. A nagyszombati Regionális Közegészségügyi Hivatal rendelkezése szerint több mátyusföldi óvodát bezártak a tömeges megbetegedések miatt. A szülőnek az ilyen esetekben az egészséges gyermekre is járhat az ápolási táppénz.

Fotó: shutterstock

Az elmúlt héten közel hétezer akut, légúti megbetegedést diagnosztizáltak Nagyszombat megyében – közölte a Regionális Közegészségügyi Hivatal. Az influenzajárvány főleg az óvodások és a kisiskolások körében terjed, de a 15-19 évesek is veszélyeztetve vannak. A hivatal elrendelése szerint a napokban a Galántai járás több falujában – Feketenyéken és Felsőszeliben is – bezárták a magyar tanítási nyelvű óvodákat, más intézményekben is számítani lehet tömeges megbetegedésekre a napokban.

Főként az óvodák rendkívüli bezárása lehet kellemetlen a munkába járó szülők számára, hiszen ilyenkor felmerül a kérdés, mit kezdjen a szülő azzal a gyermekkel, aki egészséges, nem szorul ápolásra.

Kevesen tudják, hogy amennyiben egy oktatási-nevelői intézmény rendkívüli szünetet hirdet egy felsőbb szerv utasítására, legyen az az intézmény kezelője, vagy a közegészségügyi hivatal, a szülő az egészséges gyermekre is kérvényezheti a gyermekápolási táppénzt, ha nincs más választása, mint otthon maradni kiskorú gyermekével. Ezt a lehetőséget azonban csak a tíz éves kor alatti gyermekek esetében lehet kihasználni, míg a megbetegedett kiskorúnál nem veszik figyelembe a gyermek korát – tudatta Peter Višváder, a Szociális biztosító szóvivője.

A gyermekorvos ilyen esetben is kiállítja a gyermekápolási táppénz megítélésére vonatkozó kérvényt (žiadosť o ošetrovné), feltünteti, hogy a karantén elrendelése miatt kell a gyermeknek otthon maradnia.

A táppénzre való jogosultság 10 nap. A táppénz legmagasabb napi összege idén 36,634 euró.

Az óvópedagógusok és szakemberek is nyomatékosítják, hogy a beteg, köhögő gyermek nem való közösségbe, hiszen nemcsak a többieket fertőzi meg, de ő maga is kínzásként éli meg a betegen eltöltött óvodai napokat. A nevelők gyakran szembesülnek azzal a ténnyel, hogy mivel a szülő nem akar hiányozni munkahelyéről, vagy nehezére esik otthon tartania a gyermekét, inkább beviszi az intézménybe a beteg gyermeket. A higiénikusok szerint az óvodás korcsoport a leginkább veszélyeztetett a megbetegedések területén, mivel az immunrendszerük még kiépülőben van, így a felnőtt emberétől eltérő bakteriális flórával rendelkezik.

Az egészségvédelmi törvény is kimondja, az óvodába csak teljesen egészséges gyermeket vehetnek át reggel a nevelők. Amennyiben a gyermeken napközben jelentkeznek akut megbetegedés jelei, izolálni kell őt a többiektől, és azonnal értesíteni a törvényes képviselőjét.

Megosztás
Címkék