2022. április 28., 11:18

Illegális megfigyelések és átvilágítások a NAKA-nál, vizsgálódik a belügy

Az aktuality.sk hírportál információi szerint a belügyminisztérium felügyelete újabb, több száz politikust és vállalkozót érintő törvénytelen átvilágítások ügyében indított vizsgálatot.

Most az orrukra koppintanak
Fotó: TASR
Illusztráció

Már Ján Kuciak meggyilkolását követően nyilvánosságra kerültek bizonyos újságírók törvénytelen átvilágításával és megfigyelésével kapcsolatos tények.

A felügyelet most az állami adatbázisokban végrehajtott további jogtalan átvilágítások ügyében nyomoz. Jelen esetben arról a 2015-ben és 2016-ban végrehajtott tömeges akcióról van szó, amelyre a népességi nyilvántartásban, a személygépjárművek adatbázisában és egyéb adatbázisokban került sor és mintegy 500 személyt érintett.

Az illetékesek tájékoztatása szerint a Felügyeleti Szolgálat Hivatalának (ÚIS) nyomozója a hivatali személyek jogkörével való visszaélés ügyében vizsgálódik, és tekintettel arra, hogy a büntető eljárás nem nyilvános és jelenleg konkrét személyeket nem vádolnak, további információk nem közölhetők, mert ezzel veszélybe kerülne vagy akár meg is hiúsulhatna a nyomozás.

A sértettek között politikusok és vállalkozók egyaránt találhatók. A portál megemlít néhány nevet is: Milan Krajniak (Sme rodina) jelenlegi munkaügyi miniszter, Jozef Viskupič (OĽaNO) Nagyszombat megye főnöke, Marcel Klimek, pénzügyminisztérium államtitkára vagy Gál Gábor korábbi  igazságügyi miniszter. A nevezetteket ez a tény nem lepte meg, bár hivatalosan még nem értesítették őket.

Olyan cégeket is átvilágítottak, ahol jelenleg is aktív politikusok szerepeltek.

Peter Pollák EP-képviselő fiát és családját is átvilágították. Az ifjabb Peter Pollákot akkor ellenzéki képviselőként tartották nyilván.

A rendőrségi állomány jórészt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eddig meg nem nevezett tagjai kapcsolati diagramokat hoztak létre, bizonyos személyek lakcímeit gyűjtötték össze és ezeket az információkat a feletteseiknek adták át. Az egyelőre nem világos, mit akartak ezekkel kezdeni.

Korábban ezeknek a törvénytelen átvilágításoknak az ügye Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása kapcsán került reflektorfénybe. Az őt és további újságírókat érintő kapcsolati diagram később Mariana Kočnernál landolt. Ezek alapján törvénytelenül jutott hozzá az illetők lakcíméhez, egyéb adataihoz és a hozzátartozóikról származó információkhoz is.

Minderről a rendőrség korábbi tisztségviselője, Pavol Vorobjov tett beismerő vallomást, aki megegyezésre törekszik a Specializált Büntető Bírósággal. Vorobjov elismerte, hogy Norbert Bödör számára is vizsgálódott. Ellene mint a rendőrségi maffia vezére folyik nyomozás.

Az átvilágításról korábban Alojz Hlina, a KDH elnöke is beszámolt, és közösségi oldalán közreadott egy kapcsolati diagramot. Az ÚIS közzétett információi szerint megvizsgálták Igor Matovič, Richard Sulík, Radoslav Procházka, Daniel Lipšic átvilágítását. Összesen 43 személyről van szó. Minderre az egyszínű Smer-SD kormányzásának vége felé, a 2016-os parlamenti választások előtt került sor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.