2024. március 14., 14:48

Így szabályozná a mesterséges intelligenciát az EP

A főnöke továbbra sem használhat mesterségesintelligencia-alapú érzelemfelismerőt, hogy megállapítsa, unja-e a végtelen gyűlést. "Dredd bíró" eljövetelére is várni kell még, (egyelőre) tilos lesz a  profilalkotásra, illetve a bűnözői előéletre alapozott prediktív rendészet is. Innen már csak egy lépés az orwelli gondolatbűn… Az Európai Parlament szerdai ülésén szabályozta a mesterséges intelligencia fejlesztésének lehetőségeit.

mesterséges intelligencia
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Napjainkban egyre meghatározóbb szerepet kap a mesterséges intelligencia. És most nem arra gondolunk, hogy a középiskolások vagy az egyetemisták alkalmanként a – talán a legismertebb – Chat GPT-vel, vagy más, ahhoz hasonlatos alkalmazással próbálnak megírni egy-egy beadandót. A közösségi médiában, a marketingben, de akár az ipar számos területén is jelen vannak már a mesterségesintelligencia-alapú megoldások.

Míg 10-20 éve a honlapkészítés egy szűk profilú szakma volt, amelynek eredményére sokáig kellett várni, ma az AI a szemünk előtt, pillanatok alatt készít el egy honlapot, de megvágja videóinkat is, illetve olyan grafikákat készít, amelyeket pár éve még csak hozzáértő grafikus tudott. És igen, a szöveggel is nagyon jól boldogul.

A Gaurdian újságírói 2020. szeptember 8-án megkérték az akkor elérhető GPT-3-t, írjon egy esszét arról, hogy a robotok békével érkeznek. A cikk címe: Ezt a cikket egy robot írta. Nem félsz, ember?, és itt olvasható, angol nyelven.

Az újabb, négyes verziónak még jobban megy az írás, nyilván többet tanult már, bár a szükséges kulturális háttérismeretei magyar nyelven még nincsenek meg minden területen, így bizonyos nyelvi finomságokra még nem kellően érzékeny, de ami késik, nem múlik.

Kollégáink is "meghívták" a minden szerdán jelentkező Adásidő podcastunkba a mesterséges intelligenciát. A végeredményt itt hallgathatja meg. Egyelőre ez még "csak" egy szilveszteri adás volt, de…

Amióta mesterségesintelligencia-kutatás folyik, a műszaki területtel párhuzamosan – reméljük, nem lemaradva, bár erre azért nem mernék nagyobb összeget tenni – zajlik a mesterséges intelligencia szabályozása is. Ez azonban egy olyan tényező, melyet nem elégséges, de nem is lehetséges nemzeti hatáskörben szabályozni, ezen a területen globális együttműködésre van szükség.

A szerdán elfogadott jogszabály javaslatát már tavaly decemberben tárgyalta az EP, 523 támogató szavazattal fogadták el, 46 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett. Ennek célja

az alapvető jogok, a demokrácia, a jogállamiság és a környezeti fenntarthatóság védelme a magas kockázatú mesterséges intelligenciával (MI) szemben."

Az Európai Unióban nem lesznek megengedettek az olyan mesterséges intelligencia alkalmazások, amelyek sérthetik a polgárok jogait. Ide tartozik a biometrián alapuló kategorizálás, és nagy arcfelismerő adatbázisok létrehozásának tilalma,

olyan arcképek felhasználásával, amelyeket az internetről vagy zártláncú televíziós hálózatok felvételeiből nem célirányosan válogatnak le. Tilos lesz továbbá a munkahelyen és az iskolákban gépi érzelemfelismerő rendszereket alkalmazni."

Számos sci-fi témája a mesterséges intelligencia használata a bűnüldözésben. Az uniós szabályozás szerint a polgárokat nem lehet pontozni a kockázati profiljuk alapján, tilos lesz a  bűnözői előéletre alapozott prediktív rendészet is. A távoli biometrikus azonosító rendszereket – ugyebár ujjlenyomatunkat és arcmásunkat a rendőrség a személyi igazolvány kiadásakor rögzítette – még a bűnüldöző szervek sem használhatják, bár itt már van kiskapu: ehhez bírói vagy hasági engedély lesz szükséges. A közelmúltban Szlovákiában számos példát láthattunk arra, hogy egy-egy bírói engedélyt, a megfelelő kapcsolatok birtokában mennyire egyszerű megszerezni...   Ez akkor jöhet szóba, ha például eltűnt személyt keresnek, vagy terrortámadást próbálnak megelőzni.

Az új rendelet egyértelmű kötelezettségeket állapít meg az olyan mesterségesintelligencia-rendszerekkel kapcsolatban, amelyek jelentős veszélyt jelentenek az egészségre, a biztonságra, az alapvető jogokra, a környezetre, a demokráciára vagy a jogállamiságra."

Ide tartozik a kritikus infrastruktúra, az oktatás, a foglalkoztatás, az alapvető közszolgáltatások, a bűnüldözés, a migráció és határigazgatás, az igazságszolgáltatás és a demokratikus folyamatokban használat AI-alkalmazások. A polgároknak ezentúl joguk lesz panasszal élni az mesterséges intelligencia rendszerek alkalmazásával szemben, illetve részletes tájékoztatást kaphatnak az "alapvető jogaikra jelentősen kiható olyan döntésekről, amelyek magas kockázatú MI-rendszerek bevonásával születtek.”

Az AI-modellekkel szemben bizonyos átláthatósági következményeket is támasztanak majd, valamint a modell betanítása során a szerzői jogi szabályokat is figyelembe kell venni. A mesterséges vagy manipulált (deepfake) képi, hang- és videotartalmakat egyértelműen akként megjelölni.

Az Európai Parlamentben lezajlott plenáris vita során Brando Benifei (S&D, Olaszország) társjelentéstevő elmondta:

Végre megvan a világ első kötelező erejű jogszabálya a mesterséges intelligenciáról, amely csökkenti a kockázatokat, lehetőségeket teremt, küzd a diszkrimináció ellen és átláthatóságot teremt. A Parlamentnek köszönhetően az elfogadhatatlan mesterséges intelligencia gyakorlatokat a jogszabály betiltja Európában, a munkavállalók és a polgárok jogai pedig védelmet élveznek.

A mesterséges intelligencia hivatal hamarosan feláll, hogy támogassa a vállalatokat abban, hogy még a szabályok hatályba lépése előtt elkezdjék betartani azokat. Biztosítottuk, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztésének középpontjában az ember és az európai értékek álljanak."

Az EP sajtóirodájának tájékoztatása szerint a rendeletet jogász-nyelvészi ellenőrzést követően várhatóan még a jogalkotási ciklus vége előtt elfogadja a Parlament. A jogszabály végleges szövegét még a Tanácsnak is hivatalosan támogatnia kell.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, a tagállamokban pedig a hatálybalépést követő 24 hónap elteltével a jogszabályt teljes egészében alkalmazni kell. Bizonyos esetekben ez a határidő hosszabb.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.