Így néz ki majd a Covid-automata, ha életbe léptetik. Mutatjuk, mire számíthatnak az egyes járások lakói

2021. február 3., 18:45
ma7 Kolek Zsolt

A kormány mai döntésével szigorított az ún. Covid-automata szabályain.

Fotó: TASR

Mint arról korábban beszámoltunk, február 8-án, hétfőn megnyílnak az óvodák, a speciális alapiskolák és az alapiskolák alsó tagozata. Hétfőn a végzős középiskolások is visszaülhetnek az iskolapadba. Elindulhat az individuális képzés a művészeti alapiskolákban, folytatódik a tanítás az egészségügyi szakközépiskolákban, és az ezekhez tartozó diákszállók is kinyitnak. Az alsóbb évfolyamos gyerekek tesztelését nem teszik kötelezővé, de egyik szülőjükét és a pedagógusokét igen. A középiskolások és az iskolai dolgozók csak negatív teszttel léphetnek be az iskolába.

2021. február 3., 12:07 Frissítve: feb. 3. 13:48

Hivatalos: Hétfőtől az iskolák újra megnyílnak, a Covid-automatát szigorították

Hétfőtől ismét megnyitnak az óvodák, az alapiskolák alsó tagozatai és a középiskolák utolsó évfolyamai. A kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

A kijárási korlátozások és a kivételek jogi szabályozása a jövő héttől is olyan lesz, mint eddig.

Ha valakinek most szüksége van a negatív tesztre a munkába járáshoz, annak hétfőtől (február 8.) is szüksége lesz rá. A gyerekekre, a betegekre és az idősekre vonatkozó jelenlegi kivételek érvényben maradnak.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, szigorították a Covid-automata ún. fekete zónájának kritériumait, ugyanis a járványhelyzet Szlovákiában még mindig kritikus.

A helyzetet súlyosbítja a koronavírus új mutációjának jelenléte. Krajčí elmondta, addig nem tudnak a fekete zónáról átváltani az enyhébb bordó fázisba, amíg a kórházi kezelésre szoruló betegek számát nem csökkentik háromezer fő alá. 

Az egészségügyi tárcavezető szerda este pontosította, az egyes járások milyen besorolást kaphatnak az országos tesztelés megismételt fordulója után.

Krajčí hangsúlyozta, az őszi országos tesztelés megismételt köréhez képest ezúttal kisebb arányban esett vissza a fertőzöttek aránya, ezt a gyorsabban terjedő brit vírustörzzsel magyarázta.

Az egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, jelenleg a magyarlakta járások közül a Vágsellyei, a Rozsnyói és a Nagyrőcei járásban terjed leggyorsabban a járvány, ezért itt a Covid-automata legsúlyosabb fekete színe van érvényben. Ezzel szemben a Nagykürtösi járásban országosan is a legjobb a járványhelyzet.
covid-automata

Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott:

a COVID-automata fekete és bordó fázisában számolni kell a rendszeres teszteléssel, a negatív teszteredmény legfeljebb hét napig lesz érvényes. 

Kövesse facebook oldalunkat is!