2024. március 21., 08:34

Idén még lehet jó felvidéki barackpálinka

A pálinkafőző-mester szerint a felvidéki régiókat érintő fagybetörések ellenére az idén megfelelő lehet a sárgabaracktermés. A tavalyi év kiábrándító baracktermése után ismét lehet jó barackpálinka vagy baracklekvár. Ha valaki jó baracktermést akar, be kell rendezkedni a virágok megvédésére.

pálinkafőzde
Galéria
+2 kép a galériában
Idén még lehet jó barackpálinkánk, ha sikerül megvédeni a gyümölcsöst a tavaszi fagyoktól
Fotó: Fitos András archívuma

Az elmúlt két-három éjszaka talajmenti fagy köszöntött be a felvidéki régiókba. A gazdák, termelők többségének fűtenie kellett a gyümölcsösben, hogy megvédje az idei baracktermést.

A tavasz nagyon korai beköszönte miatt a megszokottnál közel két héttel korábban borult virágba a sárgabarack. A tavalyi időjáráshoz képest két héttel hamarabb lett tavaszi, rügyfakasztó idő. 

Fitos András, nemzetközi díjakkal rendelkező felvidéki pálinkafőző-mester, a nádszegi Esszencia pálinkafőzde társtulajdonosa nem sokat aludt az elmúlt két éjszaka során, családjával együtt a nagykeszi gyümölcsösben tüzeltek, hogy az előre bejelentett fagybetörés elől megvédjék a sárga- és őszibarack virágokat.

pálinkafőzde
Idén még lehet jó barackpálinkánk, ha sikerül megvédeni a gyümölcsöst a tavaszi fagyoktól
Fotó:  Fitos András archívuma

„Az eddigi időjárás elég jó volt, nem volt fagy, sem erős szél, a méhek szépen tudták tenni a dolgukat. Ha gazdaként követjük az időjárás előrejelzést, gondolatban mindenképpen felkészülünk a fagyvédelemre” – magyarázta a pálinkamester. Mint mondta, Zsigárdon mínusz 2 fokot, Bősön mínusz 1-et, Nagykeszin mínusz 3-at mért hétfőről keddre virradó éjszaka. A fagy nem tartott sokáig, éjfél körül volt a leghidegebb, majd felmelegedett kissé és napfelkelte előtt megint lehűlt.

A napokban beköszönő talajmenti fagy nem volt drasztikus. Tavaly hirtelen jött, nem is jósolták meg az előrejelzések, brutális hideg lett, és hirtelen vitte el a barackvirágok kilencven százalékát. A maradék időben a tíz százalék megmentésén dolgoztunk. Körülbelül öt éve vagyok ebben a vállalásban, azóta a tavalyi év volt a legrosszabb termés szempontjából, azok, akik jó sárgabarack cefrét hordtak hozzánk korábban, tavaly semmit nem tudtak hozni, én 250 sárgabarack fáról közel hatvan kiló gyümölcsöt tudtam szüretelni”

– mesélt a gazda, aki szerint, ha az előrejelzések szerint fog működni az időjárás, akkor az idén lehet egy korrekt baracktermés, ami nagyon jó, hiszen mind a gasztronómiai, mind a pálinkaszektorban a barack a legértékesebb, legszebben hasznosítható, nemes gyümölcs.

A fagy elleni védekezéssel kapcsolatban Fitos András hozzátette, az öntözéses módszert, a vízpermetezést csak a professzionálisan felszerelt kertekben, szigorú mérnöki rendszerfelügyelet mellett érdemes alkalmazni.

pálinkafőzde
Idén még lehet jó barackpálinkánk, ha sikerül megvédeni a gyümölcsöst a tavaszi fagyoktól
Fotó:  Fitos András archívuma
Házi módszernek inkább a füstölést vagy a tüzelést ajánlom. A füstölés plusz egy, a tüzelés kicsit több fokot csinál a kertben. Addig kell tüzelni – szalmával, fáklyákkal melengetni a virágba borult fákat, amíg nem kel fel a nap. A napfelkelte legalább plusz 3 fokot hoz a kertbe. Az biztos, hogy ha a jövőben valaki sárgabarackot akar termelni, fel kell készülnie arra, hogy a virágot meg kell majd védeni, tenni fog kelleni a gyümölcsért. Korán virágoznak már a fák, és olyan régióban élünk, ahol számítani kell a fagybetörésekre”

– zárta le beszélgetésünket Fitos András, még elárulta azt is, hogy az idén az év gyümölcse a birs lesz.

Az elmúlt két évben az Esszencia párlataival vettek részt a gyulai pálinkafesztiválon, ahol a nemzeti összetartozás pálinkájához is hozzájárulhattak. Remélik, hogy idén is elnyerik a meghívást a rangos fesztiválra és részesei lehetnek a nemzet pálinkája előállításának.
pálinkafőzde
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.