lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. december 14., 18:47

Humanitárius segélyt és Božena aknamentesítő rendszert küldünk Ukrajnába

Szlovákia hamarosan téli humanitárius segélycsomagot és katonai eszközöket küld a háború sújtotta Ukrajnába, többek között Božena aknamentesítő rendszert, 1,8 millió euró értékben.

Božena aknamentesítő rendszer
Fotó: Az SZK Védelmi Minisztériumának közösségi oldala

Habár ezt az aknamentesítő rendszert a szlovák hadsereg is használja, ezeket a példányokat már leírták. Ukrajnában viszont most nagy hasznát veszik, tájékoztatott a védelmi tárca közösségi oldalán.

Mindenütt, ahol aknamentesítő technikát alkalmaznak, rengeteg, főleg civil élet menthető meg. Aknák előfordulhatnak akár a szántóföldeken is, és nagyon tragikus, ha gyermekeket ölnek vagy sebesítenek meg.

A Božena már bizonyított, volt bevetésen Irakban, Afganisztánban, Etiópiában, Koszovóban, Horvátországban, Nigériában, Srí Lankán és más országokban is.

Töltetek és aknák

Az orosz agresszió következtében Ukrajnában több százezer különböző típusú akna van.

Ukrajna területének csaknem harmada alá van aknázva. Ezek eltávolítása több tíz évig is eltarthat”

– tájékoztatott a minisztérium.

További veszélyforrást jelentenek azok a töltetek, amelyeket az orosz megszálló csapatok maguk után hagynak azokban a városokban és falvakban, ahonnét visszavonulnak. Ezzel szintén sok dolguk lesz a tűzszerészeknek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.