2020. szeptember 10., 16:14

Hosszabbítást kért az eljáró bírónő, két hete van még a bíróságnak a Kuciak-ügyben hozott ítélet indoklására

Még két hete van az Kuciak-gyilkoság ügyében hozott ítélet írásbeli indoklásának kidolgozására a bazini Speciális Büntetőbíróság.

Kuciak-gyilkosság ügyiratok
Fotó: TASR

A szenátus csütörtökön (szeptember 3.) felmentette Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól Marian K.-t és Alena Zs.-T.

Az ítélet meghozatala után Ružena Sabová, a szenátus elnöke bejelentette, felkéri Ján Hrubalát, a Speciális Büntetőbíróság elnökét, hogy hosszabbítsa meg az írásbeli indoklás benyújtásának határidejét.

„Az ítélet kihirdetése után a bírónak vagy a testület elnökének írásban kell megindokolnia a határozatot. Őrizetbe vétel ügyében a bírónak 10 munkanap áll rendelkezésére, hogy írásbeli indokolást adjon. Indokolt esetben azonban kérheti az elnököt, hogy további 10 munkanappal hosszabbítsa meg ezt a határidőt. Ha nem rendelik el az őrizetbe vételt, a bírónak 30 munkanap alatt kell az ítéletet írásban megindokolnia, de ennek a határidőnek a meghosszabbítására is van lehetőség" - magyarázta Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője.

A szóvivő hozzátette, az eljárás minden résztvevőjének kézbesítik az ítéletet. „Ha a fellebbezés írásbeli indoklását eljuttatták az érintettek a bírósághoz, a fellebbezés tárgyát képező eljárásban érintett feleknek kézbesítik azt véleményezésre. Végül az elsőfokú bíróság a teljes ügyiratot és az összes fellebbezést benyújtja a fellebbviteli bírósághoz. A Speciális Büntetőbíróság fellebbviteli bírósága a Legfelsőbb Bíróság” – közölte a szóvivő.

A Kuciak-ügy aktája jelenleg 30 585 oldalból, 71 kötetből áll.

Szeptember 3-án a bazini Speciális Büntetőbíróság szenátusa felmentette Mariana K.-t és Alena Zs.-t a vád alól Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében. Sz. Tamást a bíróság bűnösnek találta és 25 év szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet nem jogerős. Marian K. és Alena Zs. ügyében a bírónő az ítélet indoklásában kijelentette, nincs bizonyíték arra, hogy elkövették azt a bűncselekményt, amivel vádolják őket.

Sz. Tamást 1490 euró vagyoni és 140 ezer euró nem vagyoni kártérítésre megfizetésére kötelezték a Kuciak családdal szemben, és 40 ezer euró nem vagyoni kártérítésre a Molnár családdal szemben. Mivel nem bizonyosodott be, hogy Marian K. és Alena Zs. elkövette azt a bűncselekményt, amivel megvádolták őket, a Speciális Büntetőbíróság ítélete szerint a Kuciak és a Kušnír család polgári peres eljárás keretében követelhet kártérítést Marian K.-tól és Alena Zs.-től

A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze közvetlenül az ítélet kihirdetése után fellebbezést nyújtott be. Panaszt nyújtott be Daniel Lipšic, a Kuciak család, valamint Roman Kvasnica, Zlatica Kušnírová jogi képviselője is. Az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé kerül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.