2021. július 13., 19:10

Hőség és heves zivatar miatt is adtak ki figyelmeztetéseket szerdára

Mind a szlovák, mind a magyar meteorológiai szolgálat hőség és heves zivatar veszélye miatt is adott ki figyelmeztetéseket szerdára.

vihar
Fotó: TASR
Szlovákia

Az államalakulat nagy részét fogják viharok érinteni.

A déli és dél-keleti részeken 37 fokos hőséget élhetünk át

- írja a Szlovák Hidrometeorológiai szolgálat.

Egyben az összes kerületre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki viharveszélyre.

A viharokat intenzív, akár 20-40 milliméternyi csapadék kísérheti, a széllökések pedig elérhetik a 65-85 kilométeres sebességet. Arra is figyelmeztetnek, hogy emiatt a kisebb patakok megáradhatnak, villámárvizek keletkezhetnek, eláraszthatja a víz a pincéket.

Elsőfokú hőségriadót a Besztercebányai és az Eperjesi kerületben hirdettek, ahol 34 fokra is emelkedhet a hőmérséklet.

Másodfokú hőségriadót Kassa megyére hirdettek, ahol a hőmérséklet elérheti a 37 fokot.

Magyarország

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi veszélyjelzésükben azt írták:

szerdán már csak a Duna vonalában és attól keletre alakulhat 27 fok felett a napi középhőmérséklet, de az Alföld és a Tiszántúl nagy részén még a 29 fokot is meghaladhatja.

Emiatt harmadfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves és Tolna megyére másodfokú, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Az ország nagy részén az UV-B-sugárzás is nagyon erős lesz. Az előrejelzés szerint szerdán a minimumhőmérséklet 17-25 fok között alakul, a hűvösebb a Duna-Tisza közi homokhátságokon és az északi völgyekben lesz.

A maximumok általában 31-39 fok között alakulnak, de északnyugaton ennél már pár fokkal hűvösebb lesz, délkeleten viszont akár a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy szerda hajnaltól a déli órákig elsősorban a Dunántúl nyugati felén fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Átmeneti szünetet követően, a késő délutáni óráktól viszont már főként az ország középső sávjában várhatók szórványosan záporok és akár heves zivatarok. A zivatarok dél felől észak felé haladva akár rendszerbe is szerveződhetnek.

A legintenzívebb zivatarokat viharos (60-80, akár ennél is erősebb széllökés, intenzív csapadék, valamint (2-3 centiméter átmérőjű jégdarabokkal) jégeső kísérheti.

Az ország északkeleti harmadán az éjszakai órákig is kitarthatnak a zivatarok.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyére adtak ki másodfokú, míg Békés, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.