2020. szeptember 2., 16:54

Hoppá! Mától szigorodnak a maszkviselés szabályai

A koronavírus gyors terjedésének megakadályozása érdekében a Közegészségügyi Hivatal augusztus 28-án módosította a szájmaszkok viselésére vonatkozó szabályokat. A szigorított előírások két hétre, szeptember 2-tól szeptember 14-ig érvényesek.

Fotó: Fábián Gergely

A legfontosabb, hogy belterekben, vagyis zárt helyiségekben (boltokban, hivatalokban stb.) mától azoknak is viselniük kell a maszkot, akik krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvednek.

Erről az egészségügyi minisztérium tájékoztatott közösségi oldalán. A nyárra vonatkozó kivétel, amivel sokan visszaéltek, tehát megszűnik. A tárca szerint a forró nyári napok miatt kedveztek a légzőszervi betegeknek, de szeptemberben már nincs akkora hőség, így most már ők is el tudják viselni a szájmaszkot.

Az alapiskolák alsó tagozatain a maszkviselés nem kötelező, s ez vonatkozik a közepes és súlyos értelmi akadályozottsággal küzdő és hallászavaros diákokra is, tájékoztatott Ján Mikas, országos tisztifőorvos.

Hordaniuk kell viszont a maszkot a pedagógusoknak és asszisztenseknek, a felső tagozatos tanulóknak és középiskolásoknak, a már említett légzőszervi betegségben szenvedőknek, valamint a bőrbetegséggel küszködőknek, akiknek állapotát a maszkviselés ronthatja.

Azért vannak kivételek

Nem kell szájmaszkot viselniük a kisgyermekeknek 3 éves korig, valamint a bölcsődés és óvodás gyermekeknek. Felvételi vizsgákon, záróvizsgákon, nyelvvizsgákon, állami nyelvvizsgákon sem lesz kötelező maszkviselés. A kivétel vonatkozik az autistákra is.

A tömegközlekedési járművek sofőrjeinek, akik az utasoktól elkülönített kabinban ülnek, szintén nem kell maszkot hordaniuk.

A sporttevékenységet folytatók, a fényképezkedők, a menyasszony és vőlegény, az első szentáldozásban részesülő gyermekek, a műsorgyártók, a művészek, a fürdőkben és wellneszszállókban lévő személyek, valamint akik közös munkatérben dolgoznak és biztosított  a minimális 2 méteres távolság közöttük szintén mentesülnek a maszkviseléstől.

A közegészségügyben dolgozók mindenkinek melegen ajánlják, hogy hordjon maszkot

A belügyminisztérium nyomatékosan figyelmeztet, hogy a boltokban és áruházakban, a tömegközlekedésben, a kórházakban, a reptereken, az autóbusz- és vonat pályaudvarokon, a hivatalokban, a közintézményekben, az autóiskolákban és a templomokban továbbra is mindenkinek maszkot kell hordania.

Vonatkozik ez a taxisofőrökre és a nyilvános rendezvényeken résztvevőkre is, s nemcsak zárt helyiségekben, hanem szabadtéren is.

Az éttermekben és kávéházakban pedig arra az időre lehet csak levenni a maszkot, amíg az ételt vagy italt elfogyasztják.

A közegészségügyben dolgozók mindenkinek, azoknak is, akikre a kivételek vonatkoznak, melegen ajánlják a maszk viselését. Érdemes is viselni, mivel a büntetés minimum 1000 euróra rúghat és fokozott ellenőrzésekre számíthatunk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!