2020. március 11., 18:57
Frissítve: 13:52

Holnaptól rendkívüli állapotot rendeltek el Szlovákiában is

Holnap reggel hat órától az egész országban rendkívüli állapotot rendeltek el – jelentette be Peter Pellegrini. A miniszterelnök szerint a kormány és az állami hatóságok vészhelyzet alapján olyan törvényi rendelkezéseket alkalmazhatnak, amelyeket egyébként nem alkalmazhatnának. Elmondása szerint egyes döntéseket utasításokkal és rendeletekkel kell kezelni, nem pedig adminisztratív eljárásokkal, amelyeknek hosszú lehet a bürokratikus útja.

Vészhelyzet alapján az állam kényszeríthet bizonyos vállalatokat az ellátás biztosítására.

Azt akarom, hogy a cégeket kötelezzük  a meglévő áruk leszállítására

 - mondta a miniszterelnök, és hozzátette, hogy ez elsősorban az orvosi segédeszközök szállítására vonatkozik.

A kormány tagjai és más központi államigazgatási szervek vezetői a lakosság számára polgári védelmi intézkedéseket fogadnak el, és hatáskörükön belül válságkezelési intézkedéseket vezetnek be, amelyek célja az életre, egészségre, vagyonra vonatkozó veszélyek elkerülése, a vészhelyzet következményeinek enyhítése és a károk minimalizálása.

Denisa Sakova (Smer-SD) belügyminiszternek gondoskodnia kell arról, hogy kihirdesse a vészhelyzetet a polgári védelmi információs rendszerén és a tömegtájékoztatáson keresztül. Intézkedéseket kell hoznia a válságkezelő testületek koordinálására és a vészhelyzetek kezelésére.

A kormány a polgári védelemről, valamint a közegészség védelméről szóló törvénnyel összhangban hirdethet ki vagy vonhat vissza rendkívüli állapotot abban az esetben, ha a veszélyeztetett terület vagy egy rendkívüli esemény által sújtott terület mérete meghaladja egy megye területét.

További rövid hírek a koronavírusról

Pellegrini kijelentette, hogy felelőtlen, amikor ezrek érkeznek haza az olaszországi hotelekből, és azt mondják Ausztriában jártak, és rájuk a karantén nem vonatkozik. Hozzátette, hogy így könnyen születhet olyan döntés, hogy holnaptól minden külföldről hazaérkezőt karanténba küldenek.

Csütörtökön (március 12-én) a válságstáb megvitatja a külföldről visszatérő személyek kötelező karanténjáról szóló esetleges döntést. 
A miniszterelnök szerint a külföldről visszatérő személyek karanténját be kell vezetni azért, mert néhány ember nem vallja be, hogy melyik országból érkezett haza. A miniszterelnök szerint ennek a rendeletnek pontosnak kell lennie, már csak azért is mert sokan vannak, akik naponta ingáznak Ausztriába.

Ľubomír Okruhlica, drogfüggőségekkel foglalkozó szakember szerint, nem segít a koronavírus ellen a kalapkúra, sőt ront a helyzeten, mert az alkohol fogyasztása csökkenti a szervezet immunképességét. Ezen felül az alkohol fogyasztó könnyebben megszegi a preventív intézkedéseket.

Bécs – az osztrák szervezők úgy döntöttek, hogy nem tartják meg az április 19-én esedékes Bécsi maratont.

NOB – Harujuki Takahasi a 2020-as olimpia szervezőbizottságának tagja tervezi, hogy javasolni fogja a Tokiói játékok elhalasztását egy vagy két évvel.

Nagyszombat megye – Az iskolák szüneteltetése miatt a megye március 12-től az autóbuszokat a szünetben használatos menetrend szerint üzemelteti. Ahol nem szünetel az oktatás, oda továbbra is biztosítva lesz a diákok szállítása.

Pellegrini úgy nyilatkozott, hogy a három új fertőzött, két nő, és egy férfi, kapcsolatban volt a Kitseeben élő szlovák családdal. Ők otthoni karanténban vannak.

Trencsén megye – A megyében eddig 36 esetben végezteka koronavírus tesztet, egyetlen eset sem volt pozitív. Jelenleg további tizenketten várnak a teszt eredményére. Heten vannak karanténban.

Beszetrcebánya – a F.D. Roosevelt kórházban eddig az infektológiai osztályra 21 beteget vettek fel.

Csehország – az esetek száma 75-re növekedet, miután a mai nap újabb 12 fertőzöttet fedeztek fel. Sajnos az esetek között vannak súlyosak is.

VÚB bank – A bank felkínálja a klienseinek a törlesztések elhalasztását, és respirációs segédeszközöket ajándékoz. Minden ügyfelüknek felajánlják a törlesztő részletek  1-6 hónapig terjedő elhalasztását, illetékmentesen.

WHO – az Egészségügyi Világszervezet a koronavírust immár a pandémia, azaz a világjárvány kategóriába sorolta.

Pozsony – a két legnagyobb fővárosi egyetem, a Komensky és a Műszaki Egyetem bezárja a kollégiumait péntek (3.13.) 10 órától.

Olaszország - Az olasz esetek száma a mai nap 2066-tal nőtt, 10 590-re. Sajnos a halálesetek száma is az elmúlt 24 órában 196-tal nőtt 827-re. A gyógyult betegek száma 41-el emelkedett 1045-re.

A világ - Aktuálisa 124 968 fertőzöttet tartanal számon. A gyógyultak száma 67 050. A halottak száma 4 585.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.