2020. május 17., 15:47

Hogyan tovább a járvány elmúltával?

A szlovák köztelevízió 5 perc múlva 12 című vitaműsorában Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes és Peter Pellegrini, exkormányfő, a parlament alelnöke vitatta meg a koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzetet.

Pellegrini-Remišová
Peter Pellegrini és Veronika Remišová
Fotó: RTVS

Veronika Remišová a korlátozások fokozatos feloldásáról szólva úgy vélekedett, hogy fontos lenne lehetővé tenni a gyermekeknek, hogy ismét rászokjanak az iskolába járásra. Szerinte a szociálisan rászoruló családok gyermekei számára a kiesés elhúzódása akár féléves veszteséget is jelenthet. Az iskolák újbóli megnyitása segítheti a szülőket, hogy ismét munkába állhassanak. Ugyanúgy lehetővé kellene tenni az idegenforgalomban vállalkozóknak, hogy visszatérjenek a munkájukhoz.

Peter Pellegrini üdvözölte a korlátozások enyhítését, de rámutatott arra, hogy a gazdasági mutatók egyre rosszabbak. Felszólította a kormányt, hogy többet foglalkozzon a gazdasági problémák megoldásával. Szerinte itt az ideje, hogy a gazdasági szakemberek több teret kapjanak, az egészségügyiek konzíliuma pedig háttérbe szorulhatna, mivel közegészségügyi szempontból Szlovákia jól megbirkózott a világjárvánnyal.

A kormányfő-helyettes Pellegrini szavaira reagálva elmondta, hogy a kormány gazdasági kérdésekkel is behatóan foglalkozik, és arra törekedik, hogy a segítség minél gyorsabb legyen és célba érjen.

Pellegrini a kormány által nemrégen elfogadott mobilkövetős alkalmazáson alapuló („smart”) karanténról elmondta, hogy három hét múlva sem lesz teljesen működőképes. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány a válság leple alatt gyorsított eljárással bármit képes elfogadtatni. Remišová szerint a mobilkövetős karantén arra szolgál, hogy a külföldről hazatérő állampolgárnak ne kelljen állami karanténba vonulnia, hanem otthon töltse az előírt időt és ezt a mobilja segítségével ellenőrizhetik.

Az állami szolgálatról szóló törvény módosításáról szólva Pellegrini úgy vélekedett, hogy az a kényelmetlen emberek kinyírását teszi lehetővé. Remišová viszont nem gondolja, hogy például a Szociális Biztosítót olyan személy irányítsa, aki benne volt az autópálya-vám  tenderrel kapcsolatos ügyben, konkrétan Ľubomír Vážnýra utalva. Véleménye szerint a Smer-SD az államigazgatásban bebetonozta az embereit. Őszintén örülne, ha Vážný és más kétséget ébresztő személyek levonnák a következtetéseket és önként távoznának tisztségükből.

A miniszterelnök-helyettes jelezte, hogy hétfőn a képviselők beterjesztik a főügyész megválasztására vonatkozó törvényjavaslatot. Addig nem lesz megállapodás az illető személyéről, amíg nem történik meg a jelöltek nyilvános meghallgatása. A képviselők felelőssége választóik iránt, hogy kit találnak alkalmasnak erre a tisztségre. Pellegrini szerint a törvénymódosítás Daniel Lipšic ügyvédre van szabva, viszont úgy látja, hogy az ügyészek között elég sok felkészült ember található, akik betölthetnék ezt a tisztséget.

Remišová elmondta, hogy a kormánykoalícióban  egyelőre nincs megállapodás arról sem, hogy kiket jelöljenek az Alkotmánybíróságon Mojmír Mamojka lemondását követően megüresedett helyre. A legrátermettebb személyt igyekeznek megtalálni, akinek nem kell a jövőben magyarázkodnia Marian Kočnerhez fűződő kapcsolatai miatt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.