2021. december 22., 19:44

Hogyan tervezzük a karácsonyt, hogy biztonságos legyen?

A legszebb ünnep már itt van a kertek alatt. Már csak kettőt kell aludnunk és bekopogtat. A tavalyi személyes kapcsolatokban szegény covidkarácsony után nagyon sok család szeretne idén méltó módon ünnepelni. Ehhez pedig hozzátartoznak a nagy családi találkozások is. Korán örültünk annak, hogy a delta lassan visszavonulót fúj, mert már az omikronnal riogatnak bennünket. Akkor mégis hogyan ünnepeljünk?

karácsony
Fotó: Pixabay

Abban biztosak lehetünk, hogy a legtöbb vírusszakértő minden találkozást megtiltana és csak a szűk családi körben való ünneplést kvittelné. Másrészt viszont az új variánst, úgy tűnik nem lehet kicselezni, utat tör magának, bárhol is van, megkeresi és megtalálja azt a szervezetet, ahol szaporodhat.

Az új hullám berobbanását nálunk az ünnepek utánra, januárra jósolják, Európa több országában viszont már javában tombol az omikronjárvány.

Martin Smatana elemző, aki maga is átesett a covidon, méghozzá kórházba is került, azt ajánlja, csakis legszűkebb családi körben üljük meg az ünnepet. És az sem árt, ha mielőtt rég nem látott szüleinkkel, testvéreinkkel találkozunk, teszteljük magunkat. Szóval, aki még nem tette meg, a karácsonyi hal mellé vásároljon néhány covidtesztet is patikában.

S ha valakinek külföldről érkeznek haza a családtagjai, azok is végezzenek legalább antigéntesztet magukon és ha lehet, minimum az első pár napon kicsit vonuljanak vissza, kerüljék a társaságot.

A legkockázatosabbnak az elutazós szilveszteri bulik, óévbúcsúztatók ígérkeznek, mert ezzel szétszórhatjuk az új mutánst az egész ország területén.

Ahogyan karácsonykor és az év végén fogunk viselkedni, olyan lesz 2022 első néhány hónapja. Más országok példájából azt már látni, hogy 3-4 hét kérdése, hogy dominánssá váljon. Annak ez esélye, hogy megfertőződjünk a pozitív személytől, 20 százalékos. Ez duplája a delta fertőzőképességének és négyszerese az eredeti vuhani vírusénak. A WHO adatai szerint 1,3-3 nap alatt megduplázódik a fertőzöttek száma.

Sajna, nem dőlhetünk hátra akkor sem, ha már két adag oltást kaptunk. A harmadik, emlékeztető adagra is szükség van, ha a lehető legnagyobb eséllyel el akarjuk kerülni a megbetegedést. Smatana a TA3-nak adott interjúban megemlíti, Szlovákia lakosságának eddig csak 14 százaléka kapta meg a harmadik oltást, ami nem arra vall, hogy fel volnánk készülve az omikron hadjáratára.

Szóval, ünnepeljünk a lehető legszűkebb családi körben és tartsunk otthoni, papucsos szilvesztert nagy társasági dáridózás helyett.

Viseljük a reszpirátort és cseréljük rendszeresen. Teszteljük magunkat rokonlátogatás előtt! Vagy még jobb, ha inkább videóhíváson keresztül társalgunk rég nem látott hozzátartozóinkkal.

Az elemző szerint szinte biztos, hogy az egészségügyi dolgozók egyhamar még nem lélegezhetnek fel. Hogy két járványhullám között tudnak-e legalább szusszanni, az tőlünk is függhet, attól mennyire leszünk fegyelmezettek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.