Hogyan szabadulunk meg az orosz vakcinától? Elajándékozzuk!

Frissítve: 07:33
2021. június 23., 12:16
ma7 | TASR

Szlovákia 160 ezer adag Szputnyik V vakcinát ad el vagy adományoz, elsősorban nyugat-balkáni országoknak.

szputnyik
Fotó: TASR/AP

Keddig (június 22.) 14 214-en jelentkeztek a nem regisztrált vakcinára.

Eddig 8004 embert oltottak be az orosz oltóanyaggal.

A kormány szerdai ülésén döntött arról a javaslatról, hogy a Szputnyik V vakcinát harmadik országokkal kötött kétoldalú megállapodások alapján értékesítse vagy eladományozza.
Tekintettel a járványügyi helyzet súlyosságára és az országok közötti kölcsönös együttműködés szükségességére ahhoz, hogy a COVID-19-járvány terjedését lelassítsuk, a nyugat-balkáni országok megsegítésére a Szputnyik V vakcina adományozását javasoljuk. Ugyanakkor azt ajánljuk, hogy a harmadik országok érdeklődésére további vakcinákat kínáljunk eladásra, hozzájárulva ezzel a világjárvány hatásainak csökkentéséhez

- olvasható a jóváhagyott dokumentumban.

Argentína is érdeklődik a Szputnyik V vakcina megvásárlása iránt, az adományozás iránt pedig Bosznia-Hercegovina, valamint Észak-Macedónia és Albánia. Montenegró szintén érdeklődik az oltóanyag megvásárlása vagy adományozása iránt egy államközi megállapodás formájában.

A javaslatot az SaS is észszerű megoldásnak tartja, a párt korábban bírálta a nem regisztrált orosz vakcina megvásárlását. Richard Sulík, a liberálisok vezetője, gazdasági miniszter a kabinet ülése után megerősítette, hogy az SaS mindhárom minisztere megszavaz-ta a javaslatot.

Többször elmondtam, hogy az orosz vakcina megvásárlása nagy baklövés volt, de előre kell tekintenünk, és el kell döntenünk, mi legyen a vakcinával, még mielőtt lejár a szavatossága. Ezért is szavaztuk meg az eladásról vagy az elajándékozásról szóló javaslatot

– mondta Sulík.

Kövesse facebook oldalunkat is!