2021. március 31., 13:27

Hogyan lesz egy vodkakereskedőből az ország első embere?

Éttermet üzemeltetett, luxusterméknek számító vodkával kereskedett, tanácsokat adott a védelmi minisztériumnak, parlamenti képviselő lett, hogy aztán pénzügyminiszterből miniszterelnök legyen. Eduard Heger gyors felemelkedésének rövid története.

Fotó: TASR

A történet mindenki számára jól ismert: vasárnap este Igor Matovič bejelentette, távozik a kormányfői székből és helyét Eduard Heger pénzügyminiszter veszi át. Matovič döntése megnyugtatta a koalíciós pártokat, és ha nem is nagy lelkesedéssel, de szinte azon nyomban jelezték, Hegert jó megoldásnak tartják és támogatni fogják. Zuzana Čaputová államfő két nappal később már az elnöki palotában fogadta a leendő miniszterelnököt, hogy megbízza az új kormány összeállításával. De vajon hogyan lehet egy rivaldafényt kerülő és háttérbe húzódó politikusból Szlovákia első embere? Eduard Heger portréja.

Már az egyetem alatt is vállalkozott

Ha Eduard Heger hivatalos önéletrajzából indulunk ki, túl sokat nem tudunk meg róla. Annyit azért igen, hogy mielőtt a politika színpadára lépett volna, csaknem húsz éven át az üzleti szférában mozgolódott és csupán öt évvel ezelőtt, 2016-ban kezdte el politikai pályafutását.

Ötéves politikai múlttal a háta mögött lehet tehát belőle kormányfő, ami már önmagában is szép teljesítmény, de hasonlóan sikeres éveket tudhat maga mögött az üzleti világban is.

Vállalkozói pályáját Heger – a pozsonyi közgazdaságtudományi egyetem elvégzése alatt és után – kisebb éttermek, a Kohútik és Slonik üzemeltetőjeként-menedzsereként kezdte. Később értékesítési vezetőként, majd tanácsadóként is megfordult (egy amerikai cégnél, amely a szlovák védelmi tárcának is dolgozott), de volt egy csaptelepek eladásával foglalkozó cég (az Intercomp Imex) igazgatójának asszisztense is.

Eduard Heger
Fotó:  Tasr
Csúcskategóriás vodkával kereskedett

A legkomolyabb üzleti tapasztalatait minden bizonnyal az Old Nassau Imports, LLC-nél szerezte, amelynél 2007 és 2016 között dolgozott.

Az amerikai cég a világhírű szlovák vodka, az ólublón gyártott Double Cross exportjával és tengerentúli értékesítésével foglalkozott. Heger itt ismerkedett meg és kötött személyes jó barátságot Juraj Drobával, aki azóta szintén belevetette magát a politikába.

Droba jelenleg Pozsony megye SaS-es elnöke. Kettejük között a munkamegosztás így nézett ki: Droba vezette tulajdonosként a vállalkozást, Heger pedig a cég szlovákiai menedzsere volt. Az üzlet Hegeréknek meglehetősen jól ment, hiszen egy üveg Double Crossért Szlovákiában 60-70 eurót is elkérhettek. Voltak olyan évek, amikor évente csaknem 200 ezer palack vodkát (20 konténert, konténerenként 9600 üveggel) szállítottak az Amerikai Egyesült Államokba.

2013-ban jutottak a csúcsra, a Finstat portál adatai szerint ebben az évben 2 millió euró forgalmat bonyolítottak le (ez 2016-ban, amikor Heger elhagyta a céget 770 ezer euró volt).

Hit, vallás, politika

Heger életenek egyik fordulópontja kétségtelenül 2016 márciusára, a parlamenti választások időszakára esett. Hetekkel ezelőtt csatlakozott az OĽaNO-hoz, és került fel az Igor Matovič vezette mozgalom választási listájára.

Heger a 24. helyet kapta meg, amivel nem sok eséllyel pályázhatott a parlamenti képviselőségre, ám végül bejöttek a számításai: az OĽaNO 11 százalékot szerzett (ezzel 19 parlamenti mandátumhoz jutott), ő maga pedig 15257 preferenciaszavazatot begyűjtve „felkarikázta” magát a 10. helyre. Ha ez akkor nem sikerül neki, ma a szűkebb gazdasági élet szereplőin kívül nem sokan ismerik.

De vajon hogyan került kapcsolatba a politikával és az OĽaNO mozgalommal? A válasz némiképp meglepő: a katolikus egyházon és a keresztény hiten keresztül. Heger ugyanis ekkor már jó ideje tagja volt, később egyik vezetője lett a Szent Márton-dóm Közössége elnevezésű katolikus közösségnek. Mindezt úgy, hogy saját bevallása szerint családja nem volt hívő, nem kapott vallásos nevelést, megtérése – mint később visszaemlékezett rá – felnőttkorában, édesapja váratlan halála után következett be.

Ez lelkileg nagyon megviselt, anyám elvitt egy hívő ismerősömhöz, akitől kaptam egy könyvet arról, hogy a keresztény ember hogyan léphet kapcsolatba Istennel. Saját tapasztalataimon keresztül éltem tehát át, hogy az Isten meghallgat engem”

emlékezett vissza később megtérésének első lépéseire.

Eduard Heger
Fotó:  Tasr

Heger a Szent Márton-dóm Közösségében ismerkedett meg a szintén mélyen hívő és konzervatív értékeket valló Richard Vašečkával és Branislav Škripekkel, akik ekkor már (egészen pontosan 2012-től) az OĽaNO parlamenti képviselői (Vašečka most is az, Škripek pedig korábban EP-képviselő volt), és az ő unszolásukra köti szorosabbra a viszonyát a politikával.

Szent Márton-dóm Közössége elnevezésű csoportot a sajtóban gyakran szokás egy olyan, szektás elhajlással megbélyegzett közösségnek nevezni, amely a katolikus egyházon belül sajátos irányzatot képvisel, ám erről – az egyházat belülről is jól ismerő forrásunk szerint – szó sincsen. A közösség a katolikus egyház hivatalos tanításával nem megy szembe. Olyan karizmatikus és ökumenikus (jóllehet döntően katolikus), ma már több száz tagot számláló közösségről van szó, amelynek tagjai arra vállalkoztak, hogy a templomi istentiszteleteken túl különböző – vallási, teológiai témájú – előadásokon még inkább elmélyítsék hitüket.

Az ellenzéki politikus, aki higgadtan és jól érvel
Amikor a mozgalom számára egy menedzsert kerestek, Richard megszólított azzal, hogy nem tudnék-e valami hasonlót elképzelni. Én pedig ezt egy olyan kihívásként fogtam fel, amely során vezetői-menedzseri képességeimmel élni tudok”

adott magyarázatot Heger egy interjúban arra, hogyan került kapcsolatba a politikával és az OĽaNO-val.

Politikai pályafutását Heger ellenzéki politikusként kezdte: helyet kapott a katonai hírszerzést ellenőrző parlamenti bizottságban, és ő lett az OĽaNO frakcióvezető-helyettese. Matovičcsal hamar szoros kapcsolatot alakítottak ki, és jól ki is egészítették egymást a Smer-SNS-Híd alkotta kormánnyal folytatott parlamenti csatákban: a most távozott kormányfő volt a harsányabb, Heger pedig a megfontoltabb, visszafogottabb. Persze leginkább gazdasági-pénzügyi kérdésekben szólalt fel, a ciklus végén több alkalommal is komoly költségvetési vitákba keveredett az akkori pénzügyminiszterrel, Ladislav Kameneckývel.

Eduard Heger

Higgadtsága, felkészültsége a ciklus végére az egyik legismertebb ellenzéki szakpolitikussá emelte, nem véletlen, hogy elég gyorsan Matovič legbizalmasabb köréhez is csatlakozhatott.

2020-ban aztán – négy évnyi képviselői munka után – ismét parlamenti mandátumot szerzett: a 142. helyről indulva (saját elhatározásából kérte magát ennyire hátra - ahogyan az egyébként az OĽaNO vezető politikusaitól nem szokatlan) 62964 preferenciaszavazatot szerzett, és ezzel csak a nyolcadik legnépszerűbb politikusnak mondhatta magát a pártjában. A képviselői mandátumát azonban az OĽaNO földindulásszerű győzelme után nem vette át, Matovič ugyanis pénzügyminisztert akart belőle. 

Az is lett, mégpedig úgy, hogy korábban semmiféle tárcavezetői, államigazgatási tapasztalattal nem rendelkezett. Nem volt azonban ezzel egyedül: a tavaly tavasszal felállt Matovič-kabinet egyetlen minisztere sem rendelkezett ehhez hasonlóval.

Nagy tervekkel és reményekkel (adó- és járulékcsökkentés, oligarchák megsarcolása, az ÁFA-jövedelmek hatékonyabb beszedése) érkezett az egyik legfontosabb miniszteri székbe, amelyek nagy részéből a koronavírus-járvány miatt nem lett semmi – mégsem mondhatjuk, hogy pénzügyminiszterként csődöt mondott volna, igaz nem is volt rá sok ideje. Különösebb zökkenők nélkül sikerült elfogadtatnia (élete első) költségvetését, és a minisztériumban is gyorsan sikerült magát megkedveltetnie.

A pénzügyi tárcát minden bizonnyal jól el is vezette volna, ha nincs a Matovič-Sulík-csörte és nincs kormányválság. De volt, így a legfőbb kérdés most már vele kapcsolatban az, hogy jobb miniszterelnök lehet-e, mint elődje.

A választ a kérdésre egykori üzlettársa és barátja, Juraj Droba adhatja meg. „Ő az egyik legtisztességesebb és legőszintébb ember, akit ismerek. Ebben a mai politikai helyzetben éppen az általa képviselt békére, nyugodtságra, és integráló személyiségére van szükségünk” – fogalmazott Hegerről Pozsony megye elnöke.

De nemcsak a régi barát látja Hegert ideális jelöltnek a miniszterelnöki székben, hanem a legközelebbi szövetségesei is: Richard Sulík (aki korábban arról beszélt, Hegert szeretné kormányfőnek), Veronika Remišová (aki – mint kijelentette – ideális jelöltnek tartja erre a posztra) és Boris Kollár is (aki sietett őt mindjárt támogatásáról biztosítania).

Hegernek azonban – ahhoz, hogy kihúzza a következő rendes választásokig – nemcsak egy kormányt és egy országot, de magát Matovičot is meg kell tanulnia irányítani. És talán ez utóbbi lesz a legnehezebb.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.