2021. március 17., 19:39

Hogyan érhet véget a kormányválság? Négy lehetőség maradt

A kormányválság megoldásának lehetséges forgatókönyveit foglalja össze a HN online elemzése.

Fotó: TASR

A lap négy lehetséges forgatókönyvvel számol.

Igor Matovič távozik a kormány éléről

A két kisebb koalíciós párt, az SaS és a Za ľudí a napokban többször is lemondásra szólította fel a kormányfőt. A HN online által megkérdezett Grigorij Mesežnikov politikai elemző szerint ez egy racionális lépés lenne és kiutat jelentene az elhúzódó válságból. Mesežnikov szerint

a kabinet egy másik kormányfővel kitarthatna a választási ciklus végéig, kérdéses lenne azonban az OĽaNO mozgalom jövője.

Václav Hřích, az AKO intézet igazgatója úgy véli, a legerősebb kormánypárt a választók szemében elválaszthatatlan Matovič személyétől, ezért a kormányfő lemondása minden bizonnyal nagy népszerűségvesztéssel járna a párt számára.

Az SaS és a Za ľudí kilép a kormányból

Ha Matovič nem hajlandó visszalépni, elhatározásuk szerint az SaS kész kilépni a kormányból. Rögtön adódik a párhuzam a Radičová-kormány bukásával. Václav Hřích szociológus azonban arra emlékeztet,

a közvélemény-kutatások tükrében nagyon alacsony a vezető kormánypárti politikusok iránti bizalom, ezért az SaS választói könnyebben fogadják el a párt távozását az Igor Matovič vezette kormányból, mint ahogy azt 2012-ben tették.

Hřích szerint nem áll erős lábakon az a találgatás, hogy a Za ľudí bizonyos feltételek teljesülése esetén mégis a Matovič-kormányban maradna.

Kisebbségi kormány

Grigorij Mesežnikov számára nem világos, milyen összeállításban és milyen feltételek mellett alakulhatna kisebbségi kormány, s egyáltalán életképesnek bizonyulna-e. Hřích úgy véli,

a kisebbségi kormány inkább csak elméleti lehetőség, hiszen a kormányzás ilyen formáját a Sme rodina határozottan elvetette.

Megbukik a kormány

Ezt az eshetőséget mind a négy koalíciós párt elvetette, mégis lehetséges forgatókönyvként számolhatunk vele annak ellenére, hogy

sem az átmeneti szakértői kormány létrejötte, sem az előrehozott választások kiírása nem áll a pártok érdekében.

Ha a parlament mégis bizalmatlanságot szavaz a Matovič-kabinetnek, azzal Zuzana Čaputová államfő kezébe adja a további lépés lehetőségét. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!