2022. december 1., 11:44
Frissítve: 18:54

Hidegzuhany: A kormány leváltását indítványozza az SaS

"Okafogyottá vált a Heger-kabinet létezése" - jelentette ki csütörtök délelőtt Richard Sulík, a korábban kormányoldali SaS elnöke. 

Richard Sulík
Fotó: TASR

Éppen ezért a kormány leváltását indítványozza a parlamentben az SaS - közölte az egykori gazdasági miniszer. A párt már összegyűjtötte a rendkívüli ülés összehívásához szükséges támogató aláírásokat a képviselőktől (az SaS honatyái - és anyái mellett a hlas-SD képviselői szálltak még be a gyűjtésbe). 

Sulík indoklása szerint a kabinet képtelen megoldani a lakosság problémáit, és már a maffia és a korrupció elleni harccal is felhagyott.

A pártelnök úgy fogalmazott, bármit tesz a kormány, annak szégyen lesz a vége.

Ha és amennyiben a parlament valóban megszavazza a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt, három lehetőség előtt áll az ország. Vagy átrendeződik a kormánykoalíció, vagy előrehozott választásokat írnak ki, illetve - ez a harmadik lehetőség - ezzel párhuzamosan a köztársasági elnök szakértői kormány felállítását kezdeményezi.

Sulík e forgatókönyvekkel kapcsolatban kijelentette:

bármelyik lehetőség jobb, mint a mostani áldatlan állapot. 

„A kormánykoalíció már rég letett a maffia és a korrupció elleni harcról, ezt mindenki látja. Ha most nem teszünk semmit, akkor a 15 hónap múlva sorra kerülő rendes parlamenti választáson visszatér Robert Fico (Smer-SD) és alighanem megnyeri, mert ebben éppen Igor Matovič (OĽANO) van a legnagyobb segítségére. Ez tény, és éppen ezért tennünk kell valamit” – jelentette ki Sulík. Szerinte bármi jobb lesz a jelenlegi kormánynál, legyen szó előrehozott választásról, hivatalnokkormányról vagy egy új koalícióról, amelynek megvan a szükséges 76 parlamenti képviselője.

Sulík azt mondta, a kormányból való távozását követően az SaS konstruktív ellenzéki pátként akart viselkedni, támogatta a kormány javaslatait és esélyt akart adni Eduard Heger (OĽANO) kormányának.

Sulík példaként felhozta, hogy nem sikerült módosítani a Btk. 363-as paragrafusát, hogy veszélybe került az uniós helyreállítási alap forrásainak kifizetése, továbbá az orvos szakszervezettel folytatott tárgyalásokat és a migránsválság félrekezelését is említette. Sulík állítja, nem egyeztettek más pártokkal arról, hogy ki hogyan fog szavazni. „Majd meglátjuk. A szavazáskor mindenkinek színt kell vallania” – tette hozzá. Rendkívüli parlamenti ülés összehívásához 30 képviselő támogatására van szükség, a javaslat benyújtását követően a házelnöknek hét napon belül össze kell hívnia az ülést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.