2020. május 17., 10:50

Hiába az osztrák enyhítés, a kormány egyelőre nem változtat a határátlépés feltételein

Habár az osztrák hatóságok, az eddigi gyakorlatot felfüggesztve, vasárnaptól csak szúrópróbaszerűen, jóval kisebb szigorral ellenőrzik a határátlépőket, a kormányhivatal tájékoztatása szerint Szlovákia egyelőre nem tervez hasonló lépéseket sem az Ausztriával, sem más országokkal közös határain.

Figyelem! A határ lezárva!: tábla az osztrák-cseh határon
Fotó: TASR/AP

Ahogy arról lapunk is beszámolt Ausztria lényegesen enyhítetette a Svájccal, Lichtensteinnel, Németországgal, Csehországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szomszédos határainak ellenőrzését. Információink szerint az általános, minden belépőre érvényes ellenőrzés helyett mától csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd a belépő forgalmat. Az olasz és szlován határon továbbra is az eddigi, szigorúbb szabályok maradnak érvényben.

A szlovák kormányhivatal sajtóosztálya azonban arról tájékoztatott, hogy a szlovák oldalon továbbra is marad a szigorú határellenőrzés, ahogy a karantén-kötelezettség is, természetesen az ismert kivételekkel.

Habár Ausztria május 17-től kinyitja határait Szlovákia felé, ez nem jelenti azt, hogy a Szlovákiába való belépés feltételei változnának. Ebben az esteben a Szlovák Köztársaság által támasztott feltételeket figyelembe véve kell eljárni. A Szlovákiába érkezőkre továbbra is érvényes az állami karantén kötelezettsége, azzal együtt, hogy néhány csoport a világosan meghatározott feltételek mellett kivételt kapott ezalól.

– áll a kormányhivatal által kiadott közleményben.

A hivatal szerint az Ausztriába utazó szlovák állampolgároknak továbbra is kötelező például a négy napnál nem régebbi koronavírus-teszt, de ennek meglétét már csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd az osztrák hatóságok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.