2020. november 26., 12:06

Hetven éve hallgat a (cseh)szlovák közélet a ligetfalui tömeggyilkosságról - a Magyar7 legújabb, 48. számáról

Egyszer úgyis szembesülni kell a múlttal címmel közöl interjút Dunajszky Géza közíróval a Magyar7 legújabb, 48. száma. Hetven éve hallgat a (cseh)szlovák közélet a ligetfalui tömeggyilkosságról. Dunajszky a II. világháború végén lezajlott mészárlás tényével szeretné szembesíteni a szlovákságot. A beszélgetést Matus Tibor készítette.

A jogállam én vagyok! címmel olvashatjuk Kövesdi Károly vezércikkét. A másik publicisztikai írást N. Gyurkovits Rózától közli a lap Covid-20 címmel. Kolek Zsolt Hogyan tovább? Dilemmák a járványkezelésben címmel járja körbe a szlovákiai koronavírus-járvány kezelésének ellentmondásait. A BLM-mozgalom legújabb célpontja Brazília, ezúttal ott kezd kibontakozni a „rasszizmus” elleni küzdelem. A cikk szerzője Pomichal Krisztián.

A lap gazdasági rovatában a hazai nyugdíjrendszerben várható változásokról ír Rajkovics Péter, Matus Tibor pedig a bunkósbotként készülő jogállamiság fedőnevű európai uniós tervet veszi górcső alá. A polip boncolásának kezdete címmel olvashatjuk Somogyi Szilárd cikkét a szlovák igazságszolgáltatás ébredéséről.

Magyar7 48. szám

Izgalmas vallomást közöl a hetilap a koronavírus kapcsán, amelyben Kiss Gibbó Gábor, az ismert fotós mondja el fertőzésének történetét B. Vida Júliának. Száraz Dénes egy jobb sorsra érdemes érsekújvári iskoláról írt cikket, míg a kulturális rovatban Lacza Tihamér kultúrtörténeti sorozatának következő témája Láng Adolf Ferenc, a felvidéki születésű gyógyszerész.

A lap Tájaink rovatára ezúttal is a gazdagság jellemző. Kaszmán Zoltán egy zselízi falugazdásszal készített beszélgetést, Virsinszky Tamás pedig két rimaszombati vendéglős keserves tapasztalatait írja le a járvány idején. A járvány sok nehéz sorsú embert sodort még szorultabb helyzetbe Komáromban is. Nagy-Miskó Ildikó a velük való törődésről tudósít. Tóth Ferenc neve egyre ismertebb lesz nemcsak a Felvidéken. A sikeres zenetanár-fényképészről, több nemzetközi díj nyerteséről Bokor Klára ír a lap régiós rovatában. Ugyancsak sikertörténet Zalka Lóránt tanár pályája, aki a ma7.sk portálon látható helytörténeti filmsorozat, a Vízsodorta históriák egyik szerzője. Most megjelent könyvéről Reczai Lilla faggatta. A szlovákok nem is akarják, hogy a gyerekeink megtanuljanak szlovákul, állítja egy nyugalmazott pedagógus, Szakács Ilona. A meglepő állításról és egyebekről Zsebik Ildikó kérdezte a battyáni pedagógust. Agócs Szvorák Emese is iskolákba látogatott, és egy új, kiváló programot mutat be Fülekről és Gömöralmágyról. Szomolai Andrea a tehetséges fiatal írónőt, Király Anikót mutatja be, aki fiatal kora ellenére egyre ismertebb a magyar könyvpiacon. Milyen volt a kutyatartás a múlt század elején Pozsonyban? A nem mindennapi témát Radi Anita dolgozza fel cikkében. Fábián Gergely pedig egy hétszáz éves tölgyfát mutat be, amely az év fája díjat nyerte meg Szlovákiában, illetve a községet, ahol található.

Magyar7 48. szám

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus tanácsait olvashatjuk testünk vitaminszükségletéről a tél közeledtével, míg Baán Szabó Ilona kertész egy tipikus téli zöldséget, a bimbós kelt ajánlja az olvasók figyelmébe. A Barangoló rovatban ezúttal Protics János mutat be egy német kikötővárost, amely az Amerikába történő kivándorlás idején vált közismertté. Babos Kitti cikkének témája: ne hagyjuk, hogy a stressz legyőzzön bennünket. Vass Laura ínycsiklandozó receptje ezúttal kacsasültet és krémest kínál, míg Vas Gyula autós rovatában a Citroen Berlingo egyik legújabb típusát ismerteti.

Magyar7 48. szám

Itt van a tél, itt van újra, írja Rajkovics György a hetilap sportrovatában, ismertetve a téli sportok idei, kissé megbolydult menetrendjét. Rajkovics Péter pedig egy nagyon tehetséges felvidéki hölgyet mutat be, aki Győrben kergeti a focilabdát. Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal a szepesolaszi Keresztelő Szent János-templomot találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a postahivatalokban is megvásárolhatják a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!