2020. június 19., 16:21

Hétvégétől változnak a szájmaszk viselésére vonatkozó előírások

Szombaton (június 20.) 6 órától változnak a szájmaszk viselésére vonatkozó előírások. Zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles szájmaszkot viselni vagy sállal eltakarni a száját és az orrát – tájékoztatott a közegészségügyi hivatal (ÚVZ). A szabály alól azonban vannak kivételek.

Három év alatti gyerekeknek, súlyos autizmussal élőknek, a tömegközlekedési eszközök vezetőinek, ha zárt kabinban, az utastértől elzárva ülnek, és a pedagógusoknak nem kell szájmaszkot hordaniuk munka közben.
Ugyanez vonatkozik az óvodásokra és az iskolásokra, vagyis a tanteremben nem kell maszkot hordaniuk.

Sportoláshoz, fotózáshoz is le lehet venni, a menyasszonynak és a vőlegénynek sem kell viselnie az esküvőn, az elsőáldozókat és az előadóművészeket sem kötelezik már a szájmaszk viselésére.

A wellnessben és a strandon is levehetjük a maszkot, a rehabilitációs programokon részt vevő gyerekeknek, fiataloknak és a személyzetnek sem kell viselnie, továbbá a szabadban, valamint a munkahelyen sem, ha az alkalmazottak legalább két méterre vannak egymástól. Annak sem kell feltennie, aki egyedül van a munkahelyén.

A szakemberek ugyanakkor azt javasolják, ha két méternél közelebb vagyunk olyanokhoz, akikkel nem élünk egy háztartásban, tegyük fel a szájmaszkot.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!