2023. december 8., 17:41

Hétszázötvenezer euró értékben küldünk Ukrajnának aknamentesítő rendszereket

Juraj Blanár külügyminiszter 750 000 eurós pénzügyi hozzájárulást hagyott jóvá két Božena 4+ aknamentesítő rendszer megvásárlásához Ukrajna számára. A szerződést Tomáš Bokor, a Szlovák Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség igazgatója és Myroslav Kastran ukrán nagykövet írta alá.

Božena aknamentesítő rendszer
Fotó: Az SZK Védelmi Minisztériumának közösségi oldala

A SlovakAid forrásaiból finanszírozott aknamentesítő rendszereket a Herszoni régióban működő speciális aknamentesítő csapat fogja használni. A két Božena 4+ jövő év első felében áll majd készen a segítségnyújtásra.

Ukrajna jelenleg a világ leginkább elaknásított országa, amely óriási veszélyt jelent a polgári lakosságra, megakadályozza visszatérésüket a felszabadított területekre, és jelentősen károsítja az ország gazdaságát”

– mondta a miniszter.

A tárca államtitkára, Rastislav Chovanec hozzátette: Szlovákia eltökélt szándéka, hogy továbbra is humanitárius segélyeket nyújtson Ukrajnának, miközben „az aknamentesítés fontos része lesz ennek, tekintettel Szlovákia szakértelmére és aknamentesítő technológiáinak magas színvonalára is.”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.