2021. április 21., 16:56
Frissítve: 16:32

Hétfőtől nyithatnak a vendéglők teraszai és a fitnessek

A koalíciós pártok vezetőinek jelenlétében tartott szerdai sajtótájékoztatóján Eduard Heger kormányfő arról beszélt, az egy éve tartó járványellenes harc nagyon igényes volt, és örömét fejezte ki, hogy végre pozitív hírekről számolhatnak be.

Fotó: TASR

Heger közös harcnak és közös felelősségnek nevezte a járványellenes küzdelmet.

A kormányfő elemezte a Covid-automatát, ami egyre jobb képet mutat. A kormány meghallgatta a járványügyi szakemberek véleményét a jelenlegi helyzetről, ugyanis a vírus reprodukciós számának alakulása még mindig aggodalomra ad okot.

A járványügyi szakemberek javaslata az volt, hogy várjunk ki még egy hetet, míg az ország a bordó fázisból a pirosba jut. Ezt a javaslatot figyelembe veszik,de azt is tudatosítják, hogy a lakosságnak is kedvére kell tenni a fegyelmezettségért.

A jövő hét hétfőtől tehát megnyílhatnak a vendéglők teraszai,

a pontos feltételeket a közegészségügyi hivatal a későbbiekben teszi közzé. A kétméteres távolságtartást kell majd biztosítani.

A kormányfő arra kéri a polgárokat, hogy továbbra is fegyelmezettek legyenek, mert a vendéglők komoly veszélyforrások a vírus terjedésében.

A fitnessek szintén nyithatnak, de legfeljebb hat fő részére, és minimálisan 15 m2-nek kell jutnia egy személyre.

Boris Kollár házelnök örömét fejezte ki, hogy az alagút végéhez értünk, és az élet lassan a normális vágányra léphet, de továbbra is figyelnünk kell. A német példát hozta fel, ahol visszatért a járvány.

A parlement elnöke beszámolt arról is, a mai napon videókonferenciát tartott a V4-es országok házelnökeivel, akik hasonló problémával küzdenek, beleértve mind az ellenzéket, a vírustagadókat, az enyhítést követelőket.

Újra megköszönte a koalíció beleegyezését a gasztroágazat megsegítésébe.

Igor Matovič pénzügyminiszter megemlítette, hogy a vendéglők bezárása volt az egyik legvitatottabb kérdés a koalíción belül. A járvány megmutatta, hogy kinek mi a fontos. Valakinek a fitnessek és a kocsmák megnyitása, valakinek az egészség védelme. A volt kormányfő szerint ebben mutatkozott meg az emberi értékrendek küzdelme. Ő is a fegyelmezettség további fenntartására szólított fel.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes elmondta, egyelőre lassabb a nyitás, mert figyelembe veszik a járványügyi szakemberek véleményét, de a következő fázisban erőteljesebb enyhítések várhatók.

Richard Sulík gazdasági miniszter is örömét fejezte ki a koalíciós egyetértésben eldönttt nyitás kapcsán, és kiemelte a Covid-automata szerepét a járványellenes küzdelemben. 

Heger köszönetet mondott az embereknek azért, hogy felelős magatartással jó eredményeket értek el, ami elvezetett az intézkedések enyhítéséhez.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter figyelmeztetett, még mindig sokan szorulnak mesterséges lélegeztetésre, jelenleg 250-en.

Matej Mišík elmondta, a jelenleg hatályos rendelkezések továbbra is érvényben maradnak.

A járványügyi elemző hangsúlyozta, jelenleg az ország lakosságának 22 százaléka kapta meg az oltás első adagját. Eddig másfél millió vakcina érkezett az országba, és ugyanennyit várnak az elkövetkező hónapban.

Lengvarský beszámolt arról is, intenzív tárgyalások folynak az orosz féllel, és a napokban várhatóan közzéteszik a Szputnyik V vakcina megvásárlásáról kötött szerződést.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.