2021. május 17., 09:10

Hétfőtől jelentősen könnyebb az élet: mutatjuk a legfontosabb változásokat!

A járványhelyzet folyamatos javulása miatt újabb enyhítésekről határozott a kormány. Számos járásban nyitnak az éttermek belterei, engedélyezik a lakodalmakat és néhol nyitnak a mozik is. Ez még nem minden, lássuk a részleteket!

üres mozi
Hamarosan megtelhetnek a széksorok?
Fotó: TASR/AP

Hétfőtől talán a legjelentősebb változás, hogy az országos COVID-automata rendelkezéseit elfelejthetjük, a továbbiakban csak a járási besorolás alapján szabályozzák, mit szabad és mit nem. Mind ez idáig az enyhe fertőzöttségű járásokban is számos korlátozás volt érvényben az országos automata miatt, ez mától megszűnik. Az ország 79 járásából mindössze kettő jár rosszul a döntés miatt, Miava és Szobránc, itt ugyanis a járványmutatók értelmében a bordó fázis van érvényben, némileg szigorúbb korlátozásokkal, mint az országos automata esetén. 

A legjobb járások narancs beosztás alá esnek, Nyitra, Galgóc, Tapolcsány és Szenc járások lakói örülhetnek, hétfőtől jelentősen egyszerűbb és kellemesebb lesz az életük!

Itt álljunk is meg egy pillanatra. Olvasóinknak talán furcsa lehet a narancs beosztás, hisz a járási COVID-automata kapcsán fekete, bordó, piros és rózsaszín járásokat emlegettünk idáig. Talán vannak akik nem emlékeznek rá, hogy a járási automata valójában nem négy-, hanem hétfokozatú. A narancs alatt sárga és zöld beosztás is van még - bár ilyen járás egyelőre egy sincs.

Változik a járások kiértékelésének módja is. Mostantól az egészségügyi minisztérium minden héten átértékeli a beosztást, hétnaponta megnézik az új fertőzöttek számának alakulását és a pozitivitási arányt is figyelembe veszik majd. Érdekes kérdés, hogy azokban a határmenti járásokban, ahol sok ingázó él, ergo többen járnak majd teszteltetni, nem jár-e mindez hátránnyal.

Az aktuális beosztás:

Lássuk a legfontosabb változásokat:

Arcmaszk:

A sárga és narancs járásokban a beltérben már nem kell kötelezően FFP2-es maszkot hordani, elég a klasszikus sebészmaszk. A kültéri tömegrendezvényeken is elég egy sállal vagy egyszerű maszkkal eltakarni az arcunkat. A rózsaszín, piros és bordó járásokban (az ország nagy része még mindig ilyen) minden marad a régiben.

Éttermek:

A narancs járásokban már a beltérben is lehet vendégeket fogadni - egy asztalnál legfeljebb négyen (sárga beosorolásnál már hatan) ülhetnek, ha nem egy háztartásból valók. A bordó, piros és rózsaszín járásokban továbbra is csak a tereaszokon lehet fogyasztani.

Bevásárlóközpontok:

Megszűnik a kötelező hőmérőzés, de

továbbra is zárva vannak a játszóházak és a pihenőnák.

Az éttermek a legtöbb járásban nyitva lehetnek, de, hogy beltérben szabad-e megenni a megvásárolt ételt, az a beosztástól függ - egyelőre nem egyértelmű, hogyan.

Látogatás:

A kórházi látogatás általános értelemben továbbra is tilos, de számos kivétel van! Egy 24 óránál nem régebbi antigén-, vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt például elegendő, de a betegséget már átvészelők (180 napon belül), illetve az oltottak is látogathatják hozzátartozóikat. Itt a már ismert szabály van érvényben, ha Pfizert vagy Modernát kapott, akkor 14 napnak kell eltelnie a második adag után, ha AstraZenecát akkor négy hétnek az első adag után.

Lakodalmak

A részvétel negatív teszthez között, a furcsa az, hogy egyelőre nincs szó arról, az oltással ez kiváltható lenne. A bordó és piros járásokban teljes a tiltás, itt nem lehet lakodalmat tartani. A rózsaszín járásokban bent 25, kint 50, a narancs járásokban 50 és 100, a sárgában 100, illetve 250 vendég lehet.

Szentmisék, istentiszteletek

A bordó, piros és rózsaszín járásokban 15 négyzetméterre legfeljebb egy fő juthat. A narancs járásokban a kapacitás 25 százaléka tölthető fel.

Múzeumok, galériák, kiállítótermek

A rózsaszín és narancs járásokban tíz, iletve 15 fős szervezett csoportokban is látogatható a múzeum.

Színházak, mozik, rendezvények

Az ország egész területén csak ülőhelyes rendezvényt lehet szervezni.

A bordó járásokon kívül nyithatnak a mozik - természetesen létszámkorláttal.

A rendezvényt szervezőknek össze kell gyűjteni a résztvevők telefonszámát vagy egyéb elérhetőségét, két hét múlva pedig kötelezően megsemmisíteni az adatokat. A bordó járásokban maximálisan hat, a pirosban 10, a rózsaszínben 25, illetve 50 (kültér-beltér) ember vehet részt egy-egy rendezvényen. A narancs járásokban a beltéri kapacitás 25%-a tölthető fel - legfeljebb 250 emberrel, kültérben ugyanezek a számok 50%, illetve 500 fő.

Edzőtermek:

A DenníkN ezzel kapcsolatban azt írja, a látogatóktól negatív tesztet kell kérnie a fenntartónak. Ezt az eddigi tapasztalatok alapján egyelőre nem kérik sehol.

Hotelek, szállások:

A narancs járásokban már semmilyen foglalási megkötés nincs. A szigorúbb beosztás alá eső járásokban viszont igen, itt egy szobán legfeljebb két, nem egy háztartásból való szeméyl tartózkodhat. 

Sportrendezvények:

A hétvégi fordulókat már nézők előtt rendezhették. A részvételhez negatív teszt vagy koronavírus-oltás kell, ráadásul csak minden második sorban szabad ülni. A rózsaszín járásokban a nézőtér 25%-át foglalhatják el a nézők, legfeljebb 250 ember bent, vagy 500 kint. A narancs járásokban a nézőtéri kapacitás 50%-a kihasználható, de itt is érvényes az 500 fős megkötés. A rendezvényt szervezőknek össze kell gyűjteni a résztvevők telefonszámát vagy egyéb elérhetőségét, két hét múlva pedig kötelezően megsemmisíteni az adatokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.