2021. június 7., 07:53

Hétfőtől frissül a járási COVID-automata: mutatjuk a változásokat

Új hét, új beosztás. A visszaszoruló járvány ellenére akadnak még kellemetlen vagy fájó korlátozások, de az ország nagy része lassan visszatérhet a normális élethez.

covidautomata
Fotó: korona.gov.sk

Mától két járás is a legenyhébb, zöld fázisba lép át - elsőként Szlovákiában. A Vágsellyei és a Stubnyafürdői járások lakói tapasztalhatják meg az országban elsőként a zöld besorolás előnyeit, három szlovákiai járás, a rossz járványügyi mutatók miatt, még most is piros fázisban van, Selmecbánya, Kiszucaújhely és Miava.

A zöld járások tulajdonképpen kikerülnek a COVID-automata hatálya alól, az egészségügyi tárca által csak monitoringként, azaz kábé megfigyelésként emlegetett fázisba lépnek át. Ez többek között azt jelenti, hogy a járások éttermeiben már semmilyen korlátozásra nincs szükség, illetve a tömegrendezvényeket is jóval kevésbé szabályozzák, a létszámkorlát sem annyira szigorú. A sárga besorolás alá eső járásokban az éttermek belterei csak létszámkorlát mellett fogadhatnak vendégeket, a piros járásokban továbbra is csak a teraszok lehetnek nyitva.

Piros járásból tehát jelenleg három, rózsaszínből hat, narancsból 29, sárgából 39, míg zöld járásból mindössze kettő van. A magyar járások szinte mindegyike sárga, ritkábban narancs besorolású.

A legfontosabb szabályok:

Arcmaszkok:

A zöld és sárga járásokban a beltérben már elég a sima szájmaszk vagy kendő is, reszpirátorra nincs szükség.

Éttermek:

Zöld járásokban nincs megkötés, a sárga besorolásúakban egy asztalnál legfeljebb hat fő ülhet, a narancs járásokban négy - az asztalok között kétméteres távolságot hagyva. Az ennél szigorúbb beosztás alá eső járásokban az éttermek és vendéglátóhelyek csak a teraszon szolgálhatják ki a vendégeket.

Bevásárlóközpontok:

Sehol az országban nem kell már negatív teszt vagy testhőmérséklet-mérés a belépéshez. Érdekes ugyanakkor, hogy a bevásárlóközpontokban üzemelő éttermek vagy gyorsbüfék a szabályok szerint nem árulhatnának helyben fogyasztásra szánt ételeket.

A DenníkN ugyanis azt írja a közegészségügyi hatóságokra hivatkozva, hogy a bevásárlóközpontokban továbbra sem nyithatnak ki az étkezési zónák. 

Ez alól csak a közétkeztetési feladatot ellátó vendéglátóhelyek jelentenek kivételt, azt azonban, hogy melyik étterem minősül annak, törvényi keretek szabályozzák

Lakodalmak, halotti torok, családi ünnepségek:

A piros járásokban minden hasonló rendezvény tiltott, a többiben 

72 óránál nem régebbi PCR-, vagy 24 óránál nem régebbi antigén-tesztre van szükség.

A rózsaszín járásokban legfeljebb 25 fős beltéri, illetve 50 fős kültéri rendezvényt lehet tartani, a narancs járásokban 50-100 (beltér-kültér), a sárgákban 100-250, a zöldekben pedig maximum 500-1000 fő vehet részt egy-egy rendezvényen.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.