2021. május 28., 08:12

Hétfőn módosulnak a beutazókra vonatkozó karanténintézkedések

Az ún. utazási szemafor értelmében hétfőn (május 31.) módosulnak a karanténintézkedések. Ezek attól függően változnak majd, hogy az adott személy zöld, piros vagy fekete besorolású országból utazik-e be Szlovákiába. Mindez a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) legfrissebb rendeletéből következik, melyet csütörtökön tettek közzé a szlovák kormány hivatalos közlönyében. A TASR hírügynökséget Daša Račková, az ÚVZ szóvivője tájékoztatta.

Letenye átkelőhely
Várakozó kocsisor a horvát-magyar határon, Letenyénél
Fotó: MTI

Ha valaki zöld besorolású országból érkezik Szlovákiába, 14 napra házi karanténba kell vonulnia, amelyet az RT-PCR vagy az antigén teszt negatív eredményének kézhez vétele után azonnal elhagyhat. A kötelező karantén alól kivételt élveznek a COVID-19 betegség ellen beoltott személyek, azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a betegségen és a 18 év alattiak.

Aki piros besorolású országból jön, a házi karantént leghamarabb a nyolcadik napon hagyhatja el, amennyiben az RT-PCR tesztje negatív eredménnyel zárul.

Ha valaki fekete besorolású országból érkezik Szlovákiába, negatív teszteredmény esetén is abszolválnia kell a 14 napos karantént.

A zöld besorolású országok közé tartoznak azok, ahol kedvezően alakul a járványhelyzet, és magas az átoltottság aránya, vagyis az Európai Unió (EU) tagállamai, továbbá Ausztrália, Dél-Korea, Grönland, Izland, Izrael, Kína, Makaó, Norvégia, Új-Zéland, Szingapúr, Tajvan.

Piros besorolásúak azok az országok, ahol kedvezőtlenül alakul, illetve gyorsan romlik a járványhelyzet, de nincsenek jelen veszélyes vírusvariánsok. Ide tartozik Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Egyiptom, Grúzia, Jordánia, Kanada, Kazahsztán, Kuba, Kuvait, Malajzia, Mongólia, Oroszország, Észak-Macedónia, Szerbia, az Amerikai Egyesült Államok, Tádzsikisztán, Thaiföld, Tunézia, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

Fekete besorolású az összes olyan állam, ahol közösségi szinten terjednek a veszélyes mutánsok, vagy ahol nem tesznek közzé megbízható adatokat. Ebbe a kategóriába tartoznak mindazok az országok, amelyek nem szerepelnek a zöld vagy a piros listán.

Vannak olyan általános szabályok is, amelyeket minden Szlovákiába érkezőnek be kell tartania, függetlenül attól, hogy milyen besorolású országból jön. Az országba való belépést követően azonnal regisztrálni kell a korona.gov.sk/ehranica weboldalon. A regisztrációs igazolást a hatóságok bármikor elkérhetik az itt-tartózkodás ideje alatt. Ha valaki légi úton érkezik Szlovákiába, a landolás előtt ki kell töltenie a www.mindop.sk/covid/ oldalon található kérdőívet is.

Az ÚVZ rendelete hétfőn, május 31-én, reggel 6 órától érvényes.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.