2023. február 21., 15:52

Hétfőn lesz az újabb rendkívüli parlamenti ülés

Hétfőre, február 27-re hívta össze Boris Kollár (Sme rodina) házelnök az újabb rendkívüli parlamenti ülést a korábbi előrehozott választásról és a MiG-29-es vadászgépek átadásáról Ukrajnának.

szlovák parlament
Fotó: TASR/AP

Az ülést a Smer-SD kezdeményezte, a Tomáš Taraba körül tömörülő frakció nélküli képviselők támogatásával. Ugyanezekben a témákban múlt héten is napirenden volt egy parlamenti ülés, ám azt nem sikerült megnyitni, mivel határozatképtelen volt a parlament.

A Smer-SD szeptember vége helyett június 24-i előrehozott választást javasol. Azzal érvel, hogy

a kormánynak korlátozottak a jogkörei, ezért nem tudja ellátni alapvető feladatait és az ország irányítását, ráadásul egyes lépéseiből az következik, hogy nem is akarja betartani a korlátozott jogkörökre vonatkozó alkotmányos kereteket.

A Smer-SD emellett olyan parlamenti határozatot akar elfogadtatni, amely megtiltaná a MiG-29-esek átadását Ukrajnának. Azzal érvel, hogy mivel a kormánynak korlátozottak a jogkörei, nem hozhat döntéseket súlyos belpolitikai és külpolitikai ügyekben, a vadászgépek kérdése pedig ezek közé tartozik, emellett a párt szerint sértené az alkotmányt is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.