cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. augusztus 20., 11:04

Hétfőn lesz a rendkívüli parlamenti ülés

Hétfőn 11 órakor kezdődik a parlament rendkívüli ülése, amely a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) legutóbbi őrizetbe vételi hullámával kíván foglalkozni.

Csipkedhetik magukat
Fotó: TASR

A rendkívüli ülést a Robert Fico vezette Smer kezdeményezte. A NAKA a héten a Szlovák Információs Szolgálat igazgatóját is kihallgatta, majd szabadon bocsátotta. Eljárás alá vonták a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatóját, a Belügyminisztérium Belső Ellenőrzési Osztályának munkatársait. Azzal gyanúsítják őket, hogy bűnszervezetet hoztak létre, mely akadályozta a korrupciós ügyek kivizsgálását, befolyásolta a tanúkat, és le akarta járatni a bűnüldöző szerveket.

A Smer által benyújtott határozati javaslat szerint

a Speciális Ügyészség által jóváhagyott, a Szlovák Információs Szolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a elügyminisztérium Belső Ellenőrzési Osztálya, az ügyészség, és más szervek elleni NAKA-akció által példa nélkül elmélyült az alkotmányos és a biztonsági válság a Szlovák Köztársaságban."

A rendkívüli ülést kezdeményező pártok arra akarják kötelezni a Belügyminisztériumot megbízottként vezető Ódor Lajos miniszterelnököt, hogy haladéktalanul váltsa le Hamran István országos rendőrfőkapitányt.

Az ülés összehívását a Smer mellett a Sme rodina, valamint az ĽSNS-ben, a Republikában és a Hlasban politizáló független képviselők jelezték. Az OĽANO és az SaS biztosan nem fogja támogatni az ülés megnyitását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.