2021. május 19., 08:31

Heteken belül újraindulhatnak a megelőző onkológiai szűrővizsgálatok

A következő hetekben újraindulhatnak a megelőző onkológiai szűrővizsgálatok, emellett rendszeres találkozókat tervezünk a daganatos betegeket segítő szervezetekkel – jelentette ki Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter az Onkológia Szlovákiban elnevezésű konferencián.

Fotó: pixabay.com
Bízom benne, hogy a járvány lecsengése után a minisztérium teljes egészében újraindíthatja a betegeket segítő programokat”

- jelentette ki Lengvarský a konferencián elhangzott észrevételek kapcsán.

A méhnyakrák-szűrés júniusban folytatódhat, a vastagbél- és végbélrákszűrés ősszel. A miniszter foglalkozni akar azzal a problémával is, hogy Szlovákiában miért tart két évig a rák elleni új gyógyszerek regisztrálása, míg más országokban ezt négy hónap alatt elvégzik.

„Ez megengedhetetlen, intenzíven fogok érdeklődni az után, hogyan lehet ezt orvosolni” – közölte a jelenlevőkkel Lengvarský.

A prioritások közé sorolta a betegmenedzselést is.

Engem leginkább az irritál, amikor a páciens diagnózis nélkül kénytelen bolyongani egy kórházban. Amikor a páciensek azzal a tanáccsal jönnek ki a rendelőből, hogy keressenek maguknak szakorvost”

- mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy legalább negyedévente találkozni szeretne a betegsegítő szervezetek képviselőivel.

2020-ban Európában körülbelül 40 százalékkal kevesebb megelőző szűrővizsgálatot végeztek el a járvány miatt, és minél előbb teljes mértékben újra kell indítani ezeket, figyelmeztettek a konferencián résztvevő betegsegítő szervezetek képviselői.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.