2021. július 30., 17:13
Frissítve: 19:47

Helyszíni riporttal jelentkezünk a pozsonyi oltáspárti és oltásellenes tüntetésekről

Válaszul az elmúlt napokban megerősödő oltásellenes hangokra és a csütörtök óta, a köztársasági elnöki palota előtt zajló tüntetésekre, A beoltott Szlovákiáért néven nyilvános nagygyűlést hirdetett a Progresszív Szlovákia. A helyszínről Somogyi Szilárd kollégánk jelentkezik.

oltásellenes
Fotó: Somogyi Szilárd
Olvasóink nyugalma érdekében retusáltuk a felvételt - Paintben!

Néhány fotó zárásul:

pozsony tüntetés
Fotó:  Somogyi Szilárd
Még a közlekedésirányító tábla is piros-fehér-zöld.
pozsony tüntetés
Fotó:  Somogyi Szilárd
Nyugodalmasan telik az este.
tüntetés pozsony
Fotó:  Somogyi Szilárd
Nemzetébresztés 2021
pozsony tüntetés
Fotó:  Somogyi Szilárd
"De sokan vagyunk szlávok!" - mondja a fiatalember és a pólója is.

19:03 Az elnöki palota előtt tartózkodó kollégánk szerint néhány száz ember lézeng ugyan a téren, de semmi szervezett program nincs már, se beszédek, se szónokok. Beszélve az egyik hangosítóval, megtudtuk, nyolc óra körül várhatóan ma is véget ér a "rendezvény". Feltűnő különbség a két demonstráció között, sok egyéb mellett, hogy míg a PS által szervezett megmozduláson alig lehetett szlovák zászlót látni, a Hodža tér tele van fehér-kék-piros zászlókkal, pólókkal és kokárdákkal.

18:14 Szűk egy órával a kezdés után véget is ért az "oltáspárti" demonstráció. Helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint nagyjából 300 ember vehetett részt a rendezvényen, különösebb atrocitásra nem került sor. Az emberek szállingóznak hazafelé.

18:04 Gyér az érdeklődés a vakcina iránt az oltáspárti demonstráción is. A Denník N riportere szerint eddig mintegy húsz ember kapta meg a Johnson and Johnson vakcináját a helyszínen, s nagyjából még egyszer ennyien várakoznak rá.

17:53 Az "általános sztrájk" nagygyűléséről jelentkezünk! Ahogy az egyetlen jelen levő szervezőtől megtudtuk, egy hivatalosan bejelentett társadalmi megmozdulásról van szó, amelynek lényege, hogy országos munkabeszüntetéssé nőjön, így kényszerítve rá a hatalmon levőket, hogy eltöröljék a be nem oltottakat a szervezők által diszkriminációnak tartott megkülönböztetést. Az elnöki palota előtti mintegy 2-300 főnyi társaság összetétele elég vegyes benyomást kelt,

találtunk például egy résztvevőt, aki medencének használta a tér egyik szökőkútját - meztelenül.

Őt a jelen levő városi rendőrök tessékelték ki pár perc fürdőzés után. A két esemény között ingázó lovasrendőrök éppen nem voltak a helyszínen.

pozsony
Fotó:  Somogyi Szilárd
Itt sincs túl nagy tömeg!

17:30 Becsléseink szerint nagyjából 2-300 ember lehet kinn az oltáspárti rendezvényen.

17:25 Néhány, a köztársasági elnöki palota előtt zajló tüntetésről érkező ellentüntető próbált meg bejutni a Szabadság téren lezárt területre. Oltási igazolványuk nem volt, maszkot nem viseltek, így a rendőrség nem engedte be őket, kisebb szóváltásra került csak sor, majd az "érdeklődők" dolguk végezetlenül távoztak.

17:18 A helyszínen tartózkodik Irena Bihariová is, a PS elnökasszonya, aki a ma7.sk olvasóinak elmondta, hogy bár már korábban is gondolkodtak hasonló esemény megszervezésében, az igazi lökést az e heti, vakcinaellenes megmozdulások adták, s egyik napról a másikra hozták létre a pénteki akciót. Kérdésünkre, hogy a PS-en kívül hívtak-e más pártot, mozgalmat társszervezőnek, az elnökasszony annyit mondott csak, hogy meghívójukat eljuttatták a kormányhivatalba, és még kétséges, hogy Eduard Heger kormányfő eljön-e az akcióra.

A bevezető mondatból csak a „nagygyűlés” kifejezés nem valósult eddig meg, hiszen öt óra környékén még jóval több a pártember, a biztonsági alkalmazott, a rendőr és az egyéb asszisztens, mint a támogató jelenlevő.

- jelentette kollégánk. 

Fél órával a meghirdetett kezdés előtt csak a rendőrök, a sajtó képviselői és a megjelent politikusok, közéleti szereplők számából lehetett arra következtetni, hogy itt nagygyűlés készülődik, túl sok érdeklődő nem volt. Az elkülönített területek nagysága alapján mintegy 3-4 ezer résztvevővel számolnak a szervezők, de néhány perccel

a kezdés előtt alig néhány tucat érdeklődő lézengett a Szabadság téren, a Kormányhivatal épülete előtt.

Ebben az is közrejátszhat, hogy a szervezők előre kijelentették, csak maszkban és oltási igazolással lehet részt a venni a rendezvényen, melyen mobil oltópont is működik majd. Itt a Johnson and Johnson egyadagos vakcinájával oltanak. Mint kiderült, az oltást követően rögtön beengedik az embereket a területre.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!