2022. március 1., 17:56

Heger: Szlovákia támogatja Ukrajna EU-csatlakozását

Szlovákia támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz (EU). Ezt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő jelentette ki kedden, hozzátéve: az ukrán népnek most világos "európai perspektívára" van szüksége.

heger
Fotó: TASR/AP
Eduard Heger kormányfő ismét kijelentette, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna EU-csatlakozását. Az ukrán népnek most van a legnagyobb szüksége a világos, európai perspektívára. Az eljárás részleteiről azonban korai beszélni. A lényeg a szolidaritás"

- áll a nyilatkozatban, melyet Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője küldött a TASR hírügynökségnek.

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn (február 28.) aláírta Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét. Előtte egy videóban kifejtette, hogy országa haladéktalanul csatlakozna az EU-hoz, élve az új, különleges eljárás lehetőségével.

Zuzana Čaputová államfő az EU hét másik tagállamának elnökével együtt egy nyílt levélben Ukrajna gyors felvételét szorgalmazta az unióba.

A levél aláírói felkérték az EU tagállamait, hogy egységesen fejezzék ki Ukrajnának a legmagasabb szintű politikai támogatásukat, és tegyék lehetővé, hogy az uniós intézmények lépéseket tehessenek annak érdekében, hogy Ukrajna haladéktalanul megkapja az EU-tagjelölti státuszt, és megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások. A nyílt levelet Čaputován kívül Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Szlovénia államfői írták alá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.