2021. november 16., 19:21

Heger szerint félreértés áll a diáktüntetések hátterében

Félreértés áll a diáktüntetések hátterében, írta a közösségi hálón kedden Eduard Heger (OĽANO) kormányfő, reagálva a pozsonyi tiltakozó menetre. A miniszterelnök találkozni akar a tüntetés szervezőivel.

tüntetés Pozsony 2021.11.16.
Fotó: Tóth Tünde

Heger azt állítja, hogy az egyetemeket érintő reform célja nem az autonómiájuk megsértése.

Ellenkezőleg, a cél a színvonalasabb és nyitottabb akadémiai közeg. A reformot véghez kell vinni, ha azt akarjuk, hogy Szlovákia sikeres ország legyen, hatékony gazdasággal és színvonalas közszolgáltatással"

- tette hozzá a miniszterelnök. Annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy legalább egy szlovákiai egyetem felkerüljön a világ 500 legjobb felsőoktatási intézményét rangsoroló listára.

A felsőoktatás irányításának reformja támogatja a minőségi kutatást, a kreatív tevékenységet és a mérhető eredmények elérését elősegítő akadémiai szabadságot, lehetőleg nemzetközi kontextusban. Mélységes félreértés az ellenkezőjét állítani"

- jegyezte meg Heger.

Hozzátette: szívesen találkozik a tüntetés szervezőivel, hogy tisztázzanak minden nyitott kérdést és aggodalmat.

Hiszem, hogy végeredményben mindnyájan - a kormány, az egyetemek képviselői és a hallgatók - ugyanazt akarjuk: a tehetséget és a készségeket fejlesztő modern oktatási rendszert"

- zárta a kormányfő.

Kedden az egyetemek szabadsága mellett tüntettek Pozsonyban. Az akadémiai közeg és a hallgatók az oktátási minisztérium által kidolgozott, felsőoktatást érintő törvénymódosításból hiányolják a koncepciót és a következetességet. Szerintük a javaslat veszélyezteti az egyetemi autonómiát. A tárca nem szándékozik visszavonni a javaslatot.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!