2022. október 19., 11:51

Heger szerint a pozsonyi kettős gyilkosság a demokrácia elleni támadás volt

A két fiatal meggyilkolása a pozsonyi (Bratislava) Vár (Zámocká) utcában a szabad, demokratikus, a sokszínűséget tiszteletben tartó társadalom elleni támadás volt – mondta Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök a parlament biztonsági tanácsának szerdai rendkívüli ülése után. A testületet a szélsőségekkel szembeni védekezés és a megelőző intézkedések megerősítését célzó tervek kidolgozásával kapcsolatban hívták össze.

Eduard Heger
Fotó: TASR

Heger emlékeztetett, hogy nemcsak az LMBTQ-, hanem a zsidó közösség tagjait és politikusokat is meg akart támadni a lövöldöző, indítéka pedig a demokrácia felforgatása és az állam destabilizálása volt.

„A kiberbűnözésre szakosodott szakemberek tucatjaival, anyagi forrásokkal és technikai eszközökkel kell megerősíteni a rendőrséget, szorosabban együtt kell működnünk a mobilszolgáltatókkal, oda kell figyelnünk az iskolai oktatásra, és természetesen meg kell erősítenünk az LMBTQ-közösséghez tartozók jogait" - mondta.

Kijelentette, az EU-nál is kezdeményezni akarja, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a szélsőséges megnyilvánulások terjedésének és a közösségi háló szabályozásának.

„Jelentős hiányosságok vannak ezen a területen, bebizonyosodott, hogy az eddig megtett lépések hatástalanok" - mondta.

Szerda este lövöldözés volt Pozsony központjában, a Vár (Zámocká) utcában, egy LMBTQ-közösség által látogatott bár előtt. Két férfi a helyszínen meghalt, egy nő megsebesült. A tettes elmenekült a helyszínről. A rendőrség másnap reggel holtan talált rá. Az ügyben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomoz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.