2021. november 24., 17:02

Heger sajtótájékoztatója: Súlyos a helyzet, szigorítani kellett

A kormányfő sajtótájékoztatón ismertette a szerdán elfogadott járványügyi szabályokat.

Heger
Fotó: TASR

Elöljáróban Eduard Heger kormányfő elmondta, rendkívül súlyos a járványhelyzet, ezért rákényszerültek a szigorításokra.

A kormányfő szerint az emberek nem tartották be a járványügyi előírásokat. Heger szerint nem politikai döntés született, a szakértők álláspontját vették figyelembe.

Érvénybe léptetik a vészhelyzetet november 25-én éjféltől, maximálisan 90 napra. Ezzel együtt bevezetik a kijárási korlátozásokat. Ahogy Heger fogalmazott, egyelőre két hétre döntöttek a kijárási korlátozásokra vonatkozó kivételekről.

A szigorítás az oltottakra is vonatkozik, tíz nap után felülvizsgálják az intézkedéseket. Ha enyhítenek, az előnyöket az oltottak élvezhetik majd.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter ismertette a kivételeket a kijárási korlátozások alól. Ezek közül a legfontosabb a munkába járás, ha nem lehetséges a home office, a létszükségleti cikkek megvásárlása, orvoslátogatás, természetjárás, de csak a járáson belül. A háziállatok sétáltatása legfeljebb 500 méteren belül engedélyezett. A korlátozások naponta reggel öt és másnap hajnali egy óra között hatályosak.

A kivételekről itt írtunk bővebben:

Újságírói kérdések

Heger újságírói kérdésre újra az emberek felelősségét hangsúlyozta, az oltások fontosságát és az oltatlanok felelősségét húzta alá.

Pontosította, ha enyhítik a szabályokat, az oltottak mellett azokra is vonatkozik majd, akik leküzdötték a betegséget.

A kabinet által elfogadott intézkedéseket itt foglaltuk össze:

Kötelező maszkhasználat az alapiskolákban

Ján Mikas országos tisztifőorvos hangsúlyozta,

nem zárták be az iskolákat, amit a szakértők javasoltak. Ennek elmaradását kompenzálni kell a rendelkezések szigorú betartásával.

Mikas elmondta, még a mai napon rendeletet ad ki a kötelező maszkhasználatról az alapiskolákban.

Nem állhat minden utcasarkon rendőr, hogy ellenőrizze a szabályok betartását - fogalmazott Heger, aki ismételten köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik az első vonalban küzdenek a járvány ellen.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.