Heger: Nincs új intézkedés húsvétra, csak a tízparancsolat

Frissítve: 13:40
2021. március 26., 10:24
Matus Tibor

Eduard Heger pénzügyminiszter, megbízott egészségügyi miniszter, illetve Ján Mikas főhigiénikus mutatta be délelőtti sajtótájékoztatóján, a járványügyi szakértői csoport tárgyalásának eredményét a húsvéti ünnepekkel kapcsolatban.

Fotó: TASR
Eduard Heger megbízott egészségügyi miniszter

A miniszter elmondta, hogy

az elmúlt hetekben jó hírek is érkeztek a járvány tekintetében, de mindent meg kell tenni, hogy ez a folyamat ne törjön meg.  Továbbra is sokan szorulnak kórházi ellátásra, és mindent megteszünk, hogy számuk csökkenjen.

Köszönetet mondott a polgároknak, hogy képesek elfogadni a járvány pofonjait.

A húsvéti ünnepeket a miniszter egy nagy csatának nevezte a járvány elleni küzdelemben, ezért is ültek a szakértőkkel, hogy meglegyen hozzá a muníció.

Kiemelte, hogy

a legjobb intézkedések sem érnek sokat, ha nem tartják be.

"Tízparancsolatot" fogalmaztak meg a húsvéti ünnepekre, amit inkább nevezzünk kérésnek, hiszeen az eddigi intézkedéseket nem szigorították, azt elegendőnek tartják.  

Kérik, hogy halasszák el a találkozásokat, halasszák el a húsvéti locsolkodást. Csak virtuálisan vegyünk részt az istentiszteleteken. Kérik, úgy fejezzük ki a szeretetünket a másik iránt, hogy nem fertőzzük meg őket.

A járványstáb szerint, már ha betartjuk az eddigi intézkedéseket akkor már 90 százalékban megtettünk mindent.

A természetjárás jót tesz az egészségnek, de kérik, hogy ne gyülekezzenek e közben, és ha lehet maradjanak a járáson belül. A külföldi utazásokat mellőzzék.

Kérik, hogy a sportot individuálisan űzzék és a természetben.

Felhívták a figyelmet a maszkhasználatra.

Kérik, hogy gondolják meg az idős szeretteink látogatását, még akkor is, ha megkapták az oltást.

Újságírói kérdésre Heger elmondta, hogy az esetleges kormányfői kinevezése nincs a terítéken. Ha majd ott lesz, akkor majd szembenéz a kérdéssel. 

Kövesse facebook oldalunkat is!