2022. március 16., 10:20
Frissítve: 20:07

Kiderült, Heger miért nem utazott el Kijevbe Zelenszkijhez

A cseh, lengyel és szlovén kormányfő kedden Kijevbe látogatott, hogy tárgyaljanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A szlovák miniszterelnök, Eduard Heger lemondta az utazást.

 

Eduard Heger
Fotó: TASR

A távolmaradás okát szerdán délelőtt közölte a miniszterelnökség sajtóosztálya. Kiderült, Eduard Heger azért nem utazott el az ostrom alatt lévő ukrán fővárosba, mert a szlovák nemzetbiztonsági tanácsadók szerint

túl veszélyes lett volna a látogatás. 

Petr Fiala cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Janša szlovén kormányfő kedden vasúttal utazott el az orosz ostrom alatt álló Kijevbe. A látogatás hivatalos célja, hogy a miniszterelnökök kifejezzék támogatásukat az oroszok ellen harcol ukrán államnak. 

Hogy a küldöttség miként jutott el vonattal a hírek szerint körülzárt ukrán fővárosba, nem közölték.

Eduard Heger kormányfő azután döntött úgy, hogy nem utazik el Kijevbe a cseh, lengyel és szlovén miniszterelnökkel közösen, miután konzultált a biztonsági egységekkel, amelyek "kifejezetten nem tanácsolták" az utat. A TASR hírügynökséget Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője tájékoztatta szerdán.

Heger a szerdai kormányülés után elmondta: az utazást kezdeményező Mateusz Morawiecki hívta őt Ukrajnába. Sajnálja, hogy a döntését az emberek csalódásként élik meg. A kormányfő helyénvalónak tartotta volna, hogy egy asztalhoz üljön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az Ukrajnával kapcsolatos álláspontom nem változik, továbbra is határozottan segítenünk kell őket, hogy véget érjen a háború" 

- tette hozzá. Állítása szerint nem azért nem ment Ukrajnába, mert félt volna. Ha ismét meghívnák, valószínűleg átértékelné a döntését.

A miniszterelnök szerint Szlovákia továbbra is támogatja Ukrajnát és a menekülteket. Az ukrán hrivnya átváltásáról is folynak a tárgyalások.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden (március 15.) este a Telegram közösségi hálón osztott meg felvételeket a cseh, lengyel és szlovén miniszterelnökkel folytatott tárgyalásról. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki és Janez Janša kedd este érkeztek meg Kijevbe vonattal. A látogatás célja az volt, hogy demonstrálják: az EU országai egyértelműen támogatják Ukrajnát.

"A Kijevbe tett látogatásuk ezekben a nehéz időkben Ukrajna támogatásának erős bizonyítéka. Nagyra értékeljük"

- írta az ukrán elnök a közösségi hálón.

A találkozón jelen volt Jaroslav Kaczyňski lengyel miniszterelnök-helyettes is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.