2022. május 22., 12:20

Heger nem gondolja, hogy a különadó miatt nőne az üzemanyagok ára

A TA3 hírtelevízió A politikában című vasárnapi vitaműsorában Eduard Heger miniszterelnök elmondta, a parlament elé terjesztett inflációellenes csomag három kormánypárt között született kompromisszum eredménye.

Eduard Heger
Fotó: A kormányfő FB-oldala

Hozzátette, a negyedik kormánypárt, az SaS nem terjesztett be javaslatot. A liberálisok a koalíciós megbeszéléseken csak bírálatokat fogalmaztak meg, de a megoldásokkal adósok maradtak.

A kormányfő úgy fogalmazott, jobban örült volna egy négypárti megállapodásnak, elvégre három hónapig tárgyaltak erről. Megjegyezte, hogy a családok támogatása a kormányprogram része, amit az SaS is megszavazott.

Heger szerint Matovič pénzügyminiszter csomagja szeretné megszüntetni azt a sérelmet, amit a gyermektelen és a gyermekes házaspárok közötti összehasonlítás szült. A gyermekes családok jóval nagyobb inflációs kockázatnak vannak kitéve. Állítása szerint az előző kormányok eltörölték a családtámogatást.

A miniszterelnököt nem zavarja, hogy a javaslat nem ment át a tárcaközi egyeztetéseken. A segélyt már ki kell fizetni a családoknak. A hibákat a parlamentben ki lehet küszöbölni.

A javaslat nem bonyolult, tulajdonképpen három számot növelünk"

- jegyezte meg Heger.

Az önkormányzatokkal kapcsolatban jelezte, hogy készek tárgyalni a városok és községek anyagi veszteségeinek kompenzálásáról.

Szüséges, hogy intenzíven tárgyaljunk"

- tette hozzá. Elismerte, hogy a kormány nem tudja meggátolni azt, hogy az önkormányzatok adókat emeljenek.

A kormányfő nem gondolja, hogy az orosz kőolajból származó rendkívüli jövedelmek megadóztatásával  megnőne az üzemanyagok ára. Amennyiben erre mégis sor kerülne, a kormány ezt képes kivédeni, megvannak ehhez az eszközei, például az árstop bevezetése.

Szóba került a kormány iránti bizalom meggyengülése és egy esetleges személycsere lehetősége is az OĽANO elnöki posztján. Heger jelezte, hogy nem kíván Igor Matovič helyébe lépni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.