2021. augusztus 7., 15:35

Heger is megszólalt a magyar-szlovák diplomáciai konfliktus kapcsán

Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök sajnálatosnak nevezte a szlovák-magyar kapcsolatok elmúlt napokban bekövetkezett fejlődését, amelyet a hír alapján szerinte is, Kövér László, az Országgyűlés elnökének látogatása és kijelentései idéztek elő a somorjai emlékmű leleplezésekor. Hivatalos tárgyalások használatát szorgalmazza a közös témák megnyitásához.

heger
Fotó: TASR/AP
Miniszterelnökként személyesen többször, a magyar miniszterelnökkel és a parlament elnökével folytatott megbeszéléseken, június 29 -i hivatalos budapesti látogatásom során is hangsúlyoztam és kinyilvánítottam érdekünket a Szlovákia és Magyarország közötti jó és barátságos kapcsolatok iránt

- mondta Heger. Hozzátette, hogy ugyanezen érdekről biztosította őt a magyar fél.

A miniszterelnök szerint Kövér kijelentései feszültséget hoznak a társadalomra, és aláássák a jó és baráti szomszédi kapcsolatok közös érdekét.

Szlovákia és Magyarország az 1990 -es években baráti együttműködési megállapodást írt alá. Ez új szintre emeli a két állam és nemzet közötti kapcsolatokat - emlékeztetett Heger. Kijelentettei, hogy kormánya folytatja a kapcsolatok építését.

Jövő héten újabb régiós látogatást tervezek, ezúttal Dél -Szlovákiába, ahol a régiók képviselőivel és a polgárokkal fogok beszélni arról, hogy kormányunk hogyan segítheti őket jövőjük és életük javításában Szlovákiában

- mondta Heger.

Ezek szerint nem kívánja felvetni a kitelepítések kérdéskörét.

Hétfőn (augusztus. 2.) leplezték le a kitelepített magyarok emlékművét Somorján. Az ünnepégen Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett. Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter a kijelentéseire reagálva felszólította a magyar politikai vezetőket, hogy visszafogottabban nyilatkozzanak, ne zavarják meg a békés együttélést és egyenrangú partnerként tiszteljék a Szlovák Köztársaságot. Hozzátette: az a mód, amellyel Magyarország vezető tisztviselői újra és újra megnyitják a történelmi kérdéseket, ellentétes Magyarország deklarált szándékával, miszerint jó kétoldalú kapcsolatokra törekszik Szlovákiával. A külügyminiszter nyilatkozata mellett kiállt Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke is.

A szlovák külügyminisztérium az üggyel kapcsolatban diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak. A külügyi tárca arra kéri a magyar felet, tartsa magát a diplomácia szabályaihoz, és előzetesen tájékoztassa Szlovákiát állami tisztviselői itteni látogatásának céljáról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.