2023. január 8., 14:35
Frissítve: 2023. jan. 8. 15:53

Heger és Fiala is az ukránok győzelmében bízik

Az orosz-ukrán konfliktus akkor oldódik meg, ha az ukránoknak sikerül megvédeni magukat – ebben értett egyet a cseh miniszterelnök, Petr Fiala és Eduard Heger szlovák kormányfő, akik az RTVS 5 perccel 12 előtt című politikai műsorának a vendégei voltak.

Hagyományos találkozó
Eduard Heger szlovák és Petr Fiala cseh miniszterelnök
Fotó: TASR/Wikipédia
Heger a vitaműsorban arról is beszélt, hogy az ünnepek alatt intenzív egyeztetéseket folytatott, hogy kormánya számára biztosítsa a parlamenti többséget, s ezáltal elkerülhető legyen az előrehozott választás.

A cseh miniszterelnök, Petr Fiala nem lát semmilyen más alternatívát a konfliktus megoldására, mint azt, hogy Ukrajna sikeresen megvédi magát. Elmondása szerint

a nyugati államoknak kötelességük támogatni Ukrajnát, mert egy brutális háborúban állnak.

Fiala teljes mértékben kiáll Ukrajna szuverenitása mellett. A cseh miniszterelnök szerint Oroszország nem számolt azzal, hogy a háború egységesíti Ukrajnát és az Európai Uniót. Azt is kiemelte, hogy a NATO tovább erősödött azzal, hogy Finnország és Svédország is csatlakozott az észak-atlanti szervezethez.

Eduard Heger szerint is Ukrajnának kell megnyernie a háborút. Elmondása szerint nem szabad megvárni azt, amíg Oroszország további független államokat rohan le.

A cseh miniszterelnök úgy véli, az orosz inváziót követően helyesek voltak azok a szankciók, amelyeket az Európai Unió vezetett be Oroszországgal szemben. Fiala szerint a 2014-es krími megszállást követően a Nyugat reakciója gyenge volt.

Az energiaválsággal kapcsolatosan annyit mondott, hogy az uniós országoknak nem szabad függenie a kelet-európai diktatúráktól.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.