2021. november 1., 14:38

Heger elutasította az ÁFA-csökkentést a gasztroszektornak

Igor Matovič pénzügyminiszter után Eduard Heger miniszterelnök (mindketten OĽANO) is elutasította a gasztronómia által kért általános forgalmi adó (áfa) csökkentését. Bár az éttermek, fogadók és szállodák alapvető támogatásnak minősítették termékeik áfacsökkentését, amely nélkül a fekete kerületek bezárása után egyes vállalkozások megszűnnek, Heger a TA3-ban azzal érvelt, hogy ez az átfogó intézkedés olyan cégeket is segítene, amelyeknek erre nincs szükségük.

olano
Fotó: TASR
Szlovákiában ma vannak fekete és narancssárga körzeteink is. A kedvezményes áfával azoknak is segítenénk, akiknek erre nincs rá szükségük

 – magyarázta Heger. A miniszterelnök szerint a kormány eddig eurómilliárdokat pumpált a gazdaságba, ami a munkanélküliség alacsony emelkedésében és a járványügyi intézkedések elengedését követő azonnali gazdasági növekedésben is megmutatkozott. A miniszterelnök szerint Szlovákia címzetten kíván segíteni a cégeknek.

Az áfa nem ilyen eszköz

 - tette hozzá Heger.

A COVID automata szerinti fekete színnel besorolt ​​körzetekben található gasztronómiai létesítmények különös gondokkal küzdenek. Csak az ablakon keresztül tudják kiadni az ételt, és vannak, akik inkább a legszívesebben bezárnának.

 A gasztronómiai egységek rámutattak a környező államokban lévő lényegesen alacsonyabb áfára ebben az ágazatban.

Míg Szlovákiában az élelmiszerek ára 20 százalékos áfát tartalmaz, addig Csehországban például csak tíz százalék, Lengyelországban nyolc, Magyarországon pedig csak öt százalék is. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter korábban hozzájárult a gasztronómiai ágazat áfakulcsának átmeneti csökkentéséhez.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.