2022. november 9., 15:17

Heger beismeri, hogy a kiadási korlát hiánya veszélyezteti az uniós támogatást

Veszélyezteti az uniós helyreállítási terv keretében adott uniós támogatások kifizetését, hogy a jövő évi állami költségvetés tervezetében nem szerepel kiadási korlát – ismerte be Eduard Heger (OĽANO) kormányfő.

Eduard Heger
Fotó: TASR

A problémáról már tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság (EB) elnökével is. A kiadási korlát a helyreállítási terv egyik alapfeltételét képezi, elfogadását márciusban a parlament is jóváhagyta.

Tisztában vagyunk a kockázatokkal

– jelentette ki Heger az egészségügyi ágazatnak szánt helyreállítási forrásokról tartott keddi (november 8.) sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy

az ország bonyolult helyzetben van, mivel magas költségvetési kiadásokkal kell számolni, hogy kezeljék az energetikai válságot.

Heger hozzátette, ha a kormányzásuk alatt nem kellett volna négy súlyos válsággal is megküzdeniük, már rég bevezették volna a kiadási korlátot.

Lívia Vašáková, a kormányhivatal helyreállítási tervért felelős osztályának vezérigazgatója hozzátette, az EB visszalépésnek tekinti, hogy a költségvetési tervből hiányoznak a kiadási korlátok, hiszen Szlovákia korábban deklarálta, hogy teljesítette ezt az alapfeltételt.

Komolyan vesszük a helyzetet és tárgyalunk az Európai Bizottsággal

– mondta Vašáková.

A kiadási korlátok hiánya az ellenzéki SaS érvelése szerint az egyik ok, amely miatt a párt nem tudja támogatni a költségvetés parlamenti elfogadását.

Richard Sulík pártelnök arra figyelmeztetett, hogy emiatt veszélybe került a helyreállítási terv keretében adott uniós támogatások kifizetése.

A liberális párt elfogadhatatlannak tartja a tervezetben szereplő rekordnagyságú, 7,9 milliárd eurós költségvetési hiány is, ami a GDP 6,44%-ának felel meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.