Heger: Aki eddig nem oltatta be magát, az nincs tisztában az oltással kapcsolatos tényekkel

Frissítve: 16:40
2021. június 16., 14:50
Pomichal Krisztián

Sajtótájékoztatót tartott Eduard Heger szlovák kormányfő és Vladimír Lengvársky, az egészségügyi tárca minisztere . 

Eduard Heger
Fotó: TASR

Lengvársky a sajtótájékoztató elején elmondta, Szlovákiában eddig két esetben igazolták az indiai mutáns jelenlétét, két, külföldről hazatért, karanténba került állampolgár esetében. A delta variánsnak is nevezett változat a szlovák szakemberek információi alapján Britanniában és immár Portugáliában terjed a leggyorsabban, nem véletlen, hogy a kormány mindkét országot a feketelistára tette az utazási szemaforban.

2021. június 16., 14:41

Ennyi volt: június 30-ig lehet jelentkezni a Szputnyikra, a maradékot eladjuk vagy elajándékozzuk

Ezt a szerdai kormányülés után jelentette be Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter.

 

Ezt a szerdai kormányülés után jelentette be Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter. Lengvársky közölte, július elsejétől a háziorvosokat is bevonják az oltási kampányba, valamint kiemelte, hogy 

hamarosan véget ér a Szputnyikra való regisztráció lehetősége. Június harmincadikától már nem lehet majd orosz oltásért folyamodni.

A kormány jövő héten szavaz arról, mi legyen a maradék sorsa, minden bizonnyal eladják vagy elajándékozzák majd a készleteket.

A miniszter kiemelte, az indiai variánssal szemben akkor lehetünk védettek, ha megkaptuk az oltás mindkét adagját.

Heger a szokásos járványügyi sajtótájékoztató és Vladimír Lengvársky egészségügyi miniszter után kapta meg a mikrofont.

Kiemelte, a járvánnyal még nem számoltunk le, erről korai még beszélni. Előttünk áll ugyanakkor a megoldás: a vakcinák. Jó hír, mondta, hogy vannak készleteink, vannak kapacitásaink, már csak az állampolgárok érdeklődésére van szükségünk - közölte. 

Ez is megvan Heger szerint, bár van még mit fokozni. A kormányfő arról beszélt, Szlovákia a lehető legrövidebb időn belül szeretné elérni a 70%-os átoltottságot, más kérdés, hogy a vakcinák első adagját egyik mindössze a lakosság 34%-a kapta csak meg. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy mérték-e a lakosság érdeklődését, reális-e a 70%, Heger lakonikusan közölte,

Én nem mértem semmit!

Heger szerint, aki eddig nem oltotta be magát, az nincs tisztában az oltással kapcsolatos tényekkel.

Az oltás szabadság - közölte a kormányfő. A tény az, hogy az oltással kevesebb eséllyel kapjuk el a vírust, ha mégis elkapnánk, gyengébb lesz a betegség lefolyása, a súlyos szövődmények pedig szinte teljesen kizárhatóak. "Ez tény, ezt tudomásul kell venni!"

Heger elmondta, már ő is beoltatta magát, jelenleg második adagjára vár. Heger hangsúlyozta, mennyire fontos az emberek motiválása és megfelelő tájékoztatása, hiszen, 

aki eddig nem oltatta be magát, az vagy nem rendelkezik elegendő információval, vagy rossz információkat kapott.

A pénzbeli motiváció kapcsán a kormányfő elmondta, jelenleg vizsgálják a jogi kereteit annak, hogy lehet- e így oltásra buzdítani a lakosságot. 

Azzal kapcsolatban, vajon felkészült-e az ország a harmadik hullám fogadására, Heger kihangsúlyozta

semmi esetre sem becsülik le annak lehetőségét. Folyamatosan zajlik az intenzív munka, a párbeszéd, "minden kormányülésen beszélünk erről" - fogalmazott.

Heger Jaroslav Naď sportsérülése kapcsán nevetve elmondta, a kormánytagokat is meglepte, hogy néz ki a miniszter feje, de fociztak már ők korábban is, a tárcavezető nagy harcos, ezt is átvészeli majd.

2021. június 16., 13:35

"Naď" koppanás a minisztériumok közti focimeccsen

Naď nagy elánnal vett részt a minisztériumok közti focimeccsen, és sikerült egy nagyot koppannia.

Kövesse facebook oldalunkat is!