2021. november 17., 20:50

Heger: A vírus elleni küzdelem kíméletlen politikai harccá változott

A kormányfő az ünnep estéjén rendkívüli közleményben reagált a nap történéseire.

Eduard Heger
Fotó: TASR

Heger a közleményben arra emlékeztet, 32 évvel ezelőtt beérett az emberek kitartása, és megdőlt az állampárt egyeduralma, ami addig eltaposta az alapvető szabadságjogokat.

Az emberek nem fejthették ki szabadon véleményüket, nem utazhattak a nyugati országokba, nem alapíthattak pártokat vagy szakszervezeteket. Korlátozott volt a hit szabad gyakorlása is.

A kommunista államhatalom nem az emberek szabad választásokon adott felhatalmazásán, hanem az erőszakszervezeteken és a cenzúrán alapult.

32 éve kivérzett állapotban volt a gazdaság: az üzletekben olyan áruk roskadoztak, amire nem volt kereslet, amire viszont szükség lett volna, azért hosszú sorokban kellett várakozni - emlékeztetett a kormányfő.

A korszerűtlen üzemek szennyezték a környezetet, veszélyeztetve a polgárok egészségét. A gazdasági visszaesés épp a szabadság hiányának volt köszönhető - szögezi le Heger, mert megfosztották az embereket a vállakozószellemtől, a felelősségvállalástól.

Most, 32 évvel 1989 novembere után már természetesnek vesszük azokat a szabadságjogokat, amiért akkor küzdeni kellett. Azt is látjuk azonban - emeli ki a miniszterelnök, hogy önmagában a szabadság mindaddig nem elég, amíg nem olyan értékeken alapszik, amit magáénak érez a demokratikus társadalom.

A tisztelet kultúrájára lenne szükség

Heger hangsúlyozza, a tisztelet kultúrájára lenne szükség, ami elvezet a kölcsönös tisztelethez, a toleranciához. A kormányfő szerint kultúrharc helyett, ami megosztja a társadalmat, nyugodt párbeszéd lenne kívánatos, amiben mindenki szabadnak és egyenlőnek érezhetné magát.

Tartsuk be az alapelvet, hogy az én szabadságom ott ér véget, ahol a másiké elkezdődik - húzta alá Heger.

A tisztelet kultúrája azt is jelenti, hogy a politikai versenyben nem az érzelmekre alapozunk, amelyek gyűlöletet keltenek az emberek között és könnyen erőszakhoz vezethetnek.

Ki ne tudná nálunk jobban, akiknek a történelmére rányomta bélyegét a fasizmus és a kommunizmus is, hogy a szélsőségek zsákutcába vezetnek - emlékeztetett a kormányfő.

Heger felidézte, hogy 1989 novemberében a társadalmat átitatta a szolidaritás - az emberek összefogtak, hogy legyőzzék a rabságot és az erőszakot.

1989-hez hasonló összefogásra lenne szükség a súlyos járványhelyzetben

A kormányfő szerint a mostani súlyos járványhelyzetben hasonló összefogásra lenne szükség. Egyetértésre legalább abban, hogy a járvány által leginkább veszélyeztetett öregeket és betegeket meg kell védeni.

Heger biztos benne, hogy a sokszor tapasztalható érzéketlenség ellenére a szlovákiai társadalom képes a szolidaritásra és a kölcsönös tiszteletre.

Sajnos, - fogalmazott a kormányfő, a vírus elleni küzdelem kíméletlen politikai harccá vált. Felhergelték az indulatokat, megerősödtek a szélsőségesek és túlkiabálják az értelmes párbeszédet. Az oltási kampány átpolitizálódása oda vezetett, hogy olyan útra lépett az ország, amely sok fölösleges áldozatot követel.

Heger szerint először magunkban kell legyőznünk a járvány keltette indulatokat, s utána választ kell adnunk arra kérdésre, milyen lesz a társadalmunk a járvány után. El kell döntenünk, hogy olyan társadalmat akarunk-e, amiben a szolidaritás uralkodik, mint 1989 novemberében.

November egyik követelése volt a valódi jogállam megteremtése - emlékeztetett Heger, aki szerint végre sikerült megközelíteni ezt a célkitűzést. A kormányfő szerint a jogállamra nem nehezedik rá a korrupció, nincsenek kivételezett csoportok, akik büntetlenek maradhatnak.

Heger szerint éppen most zajlik Szlovákiában egy sorsdöntő, nehéz küzdelem a jogállam ellenségeivel.

Az ellenség erős, a lopott milliókból lefizetett rendőröket, ügyészeket, bírákat. Nehéz a küzdelem, de a végén sikerrel zárul - fogalmazott a kormányfő - arra az erőre támaszkodva, ami megnyilvánult 1989 novemberében és a Kuciak-gyilkosság után.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.