2021. december 6., 14:58

Heger: A pandémia alatt 111 millió euróval támogattuk a kultúrát

A világjárvány kezdete óta az állam összesen 111 millió euró összegű segélyt utalt ki a kulturális szektor és kreatív iparág szereplőinek különböző támogatási programok formájában. Ezt hétfői közös sajtótájékoztatójukon jelentették be Eduard Heger kormányfő és Natália Milanová kulturális miniszter

Heger+Milanová
Fotó: TASR

A kormányfő "precedens nélküli" kulturális támogatásról beszélt. Hozzátette: a fő cél az, hogy a kultúra újra "működhessen".

Ezzel összefüggésben oltakozásra és a járványellenes óvintézkedések betartására szólított fel mindenkit. Hangsúlyozta, hogy a magasabb átoltottság és az elkerülhetetlen óvintézkedések tiszteletben tartása lehetővé tenné az enyhítéseket a kultúra javára is.

A kulturális miniszter elmondta: a legutóbbi, egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságoknak szánt támogatási program keretében 433 szubjektum számára 15 684 982 eurót különítettek el.

Az általunk kifizetett támogatás nem csupán a világjárvány negatív hatásait enyhíti, hanem az egyes szubjektumok újraindítását is segíti"

- hangsúlyozta Milanová.

A pályázók a támogatás összegét a folyó kiadások térítésére használhatják fel a 2021. január 1. és 2022. március 31. közötti időszakban, továbbá a "túlélés érdekében" felvett hiteleket is visszafizethetik belőle. A dotáció összegének legfeljebb 50 százaléka az ügyvezető igazgató díjazására is felhasználható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.