2021. november 8., 13:27
Frissítve: 21:47

Heger: A kormánynak határozottabb intézkedéseket kell elfogadnia

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő az egészségügyi alkalmazottakkal és a kormánytagokkal folytatott, járványhelyzettel kapcsolatos tárgyalás után adott ki egy rövid nyilatkozatot.

Eduard Heger
Fotó: TASR/AP

A nyilatkozatban kifejtette:

A kormány egyetért abban, hogy határozottabb lépésekre van szükség, és hogy ennek megfelelően kell megtenni a szükséges intézkedéseket. Erre azért van szükség, mert az emberek nem tartják be a Covid-19 megfékezése érdekében elfogadott szabályokat.

A szakértői konzílium múlt heti ajánlásai alapján a kormányfő több miniszternek is azt a feladatot adta, hogy dolgozzanak ki javaslatokat arra vonatkozólag, hogy ezeket az ajánlásokat miként lehet átültetni a gyakorlatba.

Az egyetértés abban áll, hogy határozottabb fellépésre van szükség. Az látszik, hogy az emberek nem tartják be az intézkedéseket. A Covid-automata jól van beállítva, de ha nincs betartva, akkor az olyan, mintha nem is létezne. Olyan döntéseket kell hoznunk, amelyekkel határozottabban lehet fellépni az intézkedések betartása érdekében

 – jelentette ki Heger.

Hétfőn a koalíciós tanács is tárgyalni fog az intézkedésekről. Az eredmények a legközelebbi kormányülés után lesznek ismertek.

A szakértői konzílium javaslata szerint korlátozni kellene az oltatlanok mozgását a fekete járásokban, és mérlegelni kellene az oltás kötelezővé tételét a lakosság bizonyos csoportjai számára, ahogy az az Európai Unió más országaiban is működik.

A konzílium továbbá azt javasolja, hogy

csak az oltottak részesüljenek a járvány miatti munkaképtelenség idején kifizetett segélyből.

Ezenkívül például a Covid-igazolványok használatával kapcsolatban is szigorításokat szorgalmaznak. Eszerint már a piros járásokban is ilyen igazolvány kellene a munkába járáshoz. A javaslat szerint hangsúlyosabban kellene ajánlani az otthoni munkavégzést azokon a területeken, ahol arra lehetőség van.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.