2023. március 19., 14:13
Frissítve: 19:11

A helyreállítási tervre vonatkozó törvények támogatása és a MiG 29-esek voltak a vitaműsor fő témái

Közérdeket veszélyeztet az OĽANO és a Sme rodina eljárása, azzal, hogy nem támogatták a tájrendezési törvénytervezetet és a csődtörvényt. A helyreállítási terv forrásvesztésének kockázatával kapcsolatban jelentette ki ezt Eduard Heger ideiglenesen megbízott miniszterelnök a szlovák közszolgálati televízió 5 perc múlva 12 című politikai vitaműsorában.

Eduard Heger
Fotó: TASR

Heger nem zárta ki, hogy „dacpolitikáról” lehetett szó az OĽaNO részéről. A parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke, Peter Pellegrini független parlamenti képviselő ennek okát elsősorban Heger miniszterelnöki alkalmatlanságában látja.

Talán egyfajta bosszú ez, amiért megengedtem magamnak, hogy egy új pártot alapítsak, de akkor is felelőtlenségnek tartom ezt”

– fűzte hozzá Heger, aki nem titkolta meglepetését afölött, hogy a szóban forgó javaslatok nem mentek keresztül a törvényhozáson. Pedig azok jól elő voltak készítve, mondta. Kijelentette azt is, hogy az üggyel a közeljövőben a koalíciós tanács is foglalkozni fog.

Pellegrini a törvénytervezeteket is bírálta, ám úgy véli, a plenáris ülésen való elutasításuk is bizonyítéka a megbízott kabinet és főnöke alkalmatlanságának.

Kiderült, hogy a parlamentben már semmit sem tud érvényesíteni, s hogy korábban kellett volna a parlamenti választásokat megtartani”

– mutatott rá.

Heger azt ígérte, hogy a megbízott kabinet további intézkedéseket tesz a rekordinfláció és a reálbérek csökkenése negatív hatásainak mérséklésére. Megemlítette az összes eddigi intézkedést, beleértve a hétfőtől (március 20-tól) érvényes mintegy 400 (elsősorban hazai) élelmiszerre vonatkozó árplafont is.

Pellegrini szerint azonban a kormány eddigi intézkedései teljességgel elégtelenek.

Ez nem elég, mert ez összességében egy nagy semmi”

– jelentette ki. Az élelmiszerek maximalizálása mögött is inkább a kiskereskedelmi láncok kezdeményezését látja, mint a kormányét.

A Demokrati új párt elnökeként Heger megismételte, hogy nem tudja elképzelni az együttműködést a Hlas-SD párttal, de Pellegrini részéről sincs érdeklődés az együttműködésre.

Eduard Heger Igor Matovič jobbkeze – ők a leginkább felelősek az országban kialakult káoszért”

– mutatott rá az ellenzéki politikus.

A vita során szóba került a szombati selmecbányai tűzvész is. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a helyzetet jelenleg stabilizálták. „A kár jelentős” – fűzte hozzá. Kiemelte a hivatásos és önkéntes tűzoltók, katonák, mentők és önkéntesek munkáját és elkötelezettségét. Megismételte, hogy a kormány külön tárgyal majd a lehetséges segítségnyújtás formáiról.

Heger: Alkotmányos volt a MiG 29-esekről szóló döntés

Heger szerint alkotmányos az ideiglenes kormány döntése, miszerint MiG-29-es vadászgépeket szállít Ukrajnának. A megbízott kormányfő azt állítja, hogy több szakértő is a döntés alkotmányosságáról beszél, és emlékeztetett arra is, hogy a kormány megállapodást írt alá az ukrán féllel a vadászgépek szállításáról.

Pellegrini szerint viszont – bár tiszteletben tartja a döntést –

a kormánynak sem joga, sem hatásköre nem volt ebben a kérdésben dönteni.

Szerinte a kabinetnek az Alkotmánybíróságához kellett volna fordulnia az ügyben. Azt mondta, ha ő lenne a miniszterelnök, akkor a vadászgépek Szlovákiában repülnének.

Heger erre azt felelte, hogy éppen Pellegrini kormánya döntött úgy, hogy leállítja a MiG-29-es pilóták képzését. Megismételte, hogy a vadászgépeket már kiselejtezték, és Szlovákia nem használhatta azokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.