Havonta tíz öntesztet kapunk majd az államtól. De hogyan fogják ellenőrizni?

2021. április 11., 08:30
ma7 Kolek Zsolt

Bár az elmúlt hetekben folyamatosan javult a járványhelyzet, a szakértők biztonságos megoldásokat keresnek a szigorú járványügyi szabályok lazítására.

Fotó: Pixabay

Az óvatosság nem indokolatlan, hiszen több ország példája mutatja, ahol nem kellő körültekintéssel oldották fel a járványügyi korlátozásokat, ott rövid időn belül újra erőre kapott a vírus.

A HNonline értesülései szerint ezért a szlovák kormány tanácsadó szerveként működő járványügyi bizottság keresi a lehetőségeket, hogy a lehető legbiztonságosabban lehessen enyhíteni a mindennapi életünket gúzsba kötő korlátozásokon.

Az állam 35 millió koronavírus-öntesztet vásárolt, a szakértők ezek megfelelő lakossági felhasználását egyik lehetőségnek látják a járvány megfékezésére.

A hangsúly azonban a megfelelő felhasználáson, és leginkább az utólagos ellenőrzésen van, hiszen első pillanatban nem világos, hogyan tudják a hatóságok visszakövetni, hogy a polgárok rendszeresen tesztelik magukat.

Hogyan lesz hitelesen igazolható a negatív önteszt?

A járványügyi bizottság javaslata szerint minden szlovákiai polgár havonta kb. tíz öntesztet kapna az államtól, hogy hetente két-három tesztet tudjon elvégezni, s a negatív eredményt felmutatva mehessen munkába vagy például fodrászhoz. A kérdés csak az, hogyan fogjuk felmutatni a negatív tesztet, s az mitől lesz hiteles?

Könnyen beláthatjuk, ha elégséges lenne mobiltelefonnal lefotózni a teszt eredményét, ezzel nagyon könnyű lenne visszaélni, hiszen semmi sem bizonyítja, hogy magunkon végeztük el a tesztet.

Ennek kiküszöbölésére egyes országokban egy információs rendszerbe kell beküldeni a teszt eredményéről készült fotót, amelyen a teszten látható QR-kód számít egyedi azonosítónak. Ezt elvileg a hatóságok a teszt felmutatásakor vissza tudják ellenőrizni.

A postás hozza az önteszteket?

Kérdéses az is, hogyan fogják az önteszteket eljuttatni a polgárokhoz. Lehetőségként felmerült, hogy a teszteket postai úton juttatják el a címzettekhez, vagy átvehetik azt a legközelebbi gyógyszertárban, esetleg egy patikahálózatot bíznak meg az öntesztek terjesztésével.

A járványügyi bizottság javaslatára a kormánynak még rá kell bólintania, de azzal biztosan számolhatunk, hogy a következő hetekben változni fog a tesztelési stratégia.

Úgy tűnik azonban, hogy a már megszokott mobil mintavételi helyektől sem kell megválnunk, legalábbis a járványügyi szakértők ragaszkodnak azok fenntartásához. Vélhetően azért, mert komoly aggályok merülnek fel az öntesztek megbízhatóságát illetően.

Kövesse facebook oldalunkat is!