2021. július 20., 12:35
Frissítve: 04:52

Havi két PCR-teszt ingyenes lehet, az antigénteszt öt euróba kerülne

A COVID-19 betegség kiszűrésére szolgáló PCR-teszt az indokolt eseteken kívül is ingyenes lehet, a koalíció még tárgyal a részletekről.

Fotó: TASR

Az egészségügyi minisztérium azt szorgalmazza, hogy havi két PCR-tesztet végezzenek el ingyenesen.

Az antigéntesztért már fizetni kellene, alkalmanként öt eurót. A kórházakban fognak tesztelni – tájékoztatott hétfőn Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Hozzátette, a jelenleg érvényben lévő szabályok augusztus 9-ig nem változnak.

„A PCR-teszt az indokolt eseteken túl is ingyenes lesz. Hogy pontosan hány, arról még tárgyalunk, de havi két PCR-tesztet lehetne elvégezni ingyenesen, vagyis az indokolt esetben elvégzett szűrésen felül további két PCR-teszt is ingyenes lenne" - mondta Eliášová.

Az antigénteszt már nem lesz ingyenes, öt eurót kell majd fizetni érte. A szóvivő tájékoztatása szerint az antigénteszteket a kórházakban végzik el, a teszteket az Állami Tartalékalap (SŠHR) adja.

Eliášová hozzátette, a parlament pénteken (július 23.) kezdődő rendkívüli ülésén újra benyújtják a közegészségügy védelméről szóló törvény módosítását, amellyel kapcsolatban nézeteltérések voltak a koalícióban.

A közegészségügy védelméről szóló törvény módosítása értelmében a Közegészségügyi Hivatalnak figyelembe kell vennie a digitális COVID-igazolványt a járványügyi intézkedések meghatározásakor. A dokumentummal igazolható, hogy a tulajdonosát beoltották COVID-19 ellen, negatív volt a koronavírus-tesztje, illetve átesett a betegségen. Eliášová tájékoztatása szerint elsősorban arról van szó, hogy azok, akiket beoltottak, előnyöket élvezhessenek a tömegrendezvényeken, a vendéglőkben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.