2020. október 6., 12:04

Hatvanéves kora előtt is nyugdíjba mehetne az, aki ledolgozott 40 évet

A munka-, család- és szociális ügyi minisztérium, valamint a pénzügyminisztérium újabb nyugdíjreformot készít elő. Ennek lényege, hogy a nyugdíjra való jogosultság 40 ledolgozott évhez lenne kötve, tájékoztat a tvnoviny.sk. Az új kormány ráadásul azt is tervbe vette, hogy a gyermekek ezentúl maguk is hozzájárulhatnának szüleik nyugdíjához. De lássuk a részleteket!

nyugdijkorhatar.jpg
Fotó: archívum

A szlovák alkotmány jelenleg minden polgárának garantálja, hogy 64 évesen nyugdíjba vonulhat. Ám, ha valóra válik a minisztériumok elképzelése, többen akár már 60 éves koruk előtt kérhetnék nyugdíjazásukat. Úgy tervezik, hogy aki ledolgozott 40 évet, az nyugállományba vonulhat, ami ugye, azt is jelentheti, hogy egyesek akár már 60 éves koruk alatt is jogosulttá válhatnak az öregségi nyugdíjra.

Ha valaki például 19 éves korától dolgozik, az 59 évesen már nyugdíjba mehetne. Aki viszont mondjuk, 23 évesen kezdett dolgozni, az ezt csak 63 évesen tehetné meg, magyarázta Milan Krajniak tárcavezető.

A nyugdíjreform-tervezet számol azzal is, hogy a gyermekek is hozzájárulnának szüleik nyugdíjához. Mégpedig az államkasszába befizetett adóikból és elvezetéseikből.

Hogy adóik és járulékaik egy része egyenesen a szüleikhez kerüljön vissza. Ez nem azt jelentené, hogy többet fizetnének, csak hogy az elvezetéseikből a szüleikhez is jutna valamennyi rész”

– magyarázta miniszter.

Persze ezekkel az elképzelésekkel és a szülők  ilyen formában történő „jutalmazásával” a gazdasági elemzők nem nagyon értenek egyet. Ők sokkal inkább arra fele hajlanak – maguk előtt láva a kedvezőtlen demográfiai mutatókat –, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárt egyre feljebb kell majd srófolni, hogy a nyugdíjrendszer ne omoljon össze.

Szerintük az is kérdés, mennyivel lesznek megrövidítve a korábban nyugdíjba vonulók és mennyivel kapnának többet majd azok, akik viszont ráhúznak a nyugdíjra.

A szülőket akkor kell támogatni, amikor a legtöbb kiadásuk van a gyermekeikre, vagyis, amikor kicsik, véli Peter Goliaš elemző.

Az egész reformtervezetet még nem ismerjük. Milan Krajniak miniszter a jövő hónapban szeretné a kormány elé vinni.

Megosztás
Címkék