2023. május 16., 16:03

Határozatképtelen volt a parlament, ezért nem nyitották meg a mai rendkívüli ülését

Nem nyitották meg kedden a parlament rendkívüli ülését, amelyen a szakértői kormánnyal és az előrehozott választással foglalkoztak volna a képviselők. Az ülés ezúttal sem volt határozatképes. A határozati javaslat a következő, júniusi rendes ülés napirendjén szerepel majd.

parlament
Fotó: TASR

A rendkívüli ülés összehívását az ellenzéki Smer-SD kezdeményezte.

A párt a hivatalnokkormányról és az előrehozott választásról szóló határozatot és az előrehozott választás időpontjának július 1-jére vagy 8-ra kitűzését akarja elérni. Kötelezni akarja továbbá a szakértői kormányt, hogy terjessze elő a júliusi parlamenti választás megtartásához szükséges feltételeket szabályozó törvény módosítását.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn (május 15.) kinevezte a hivatalnokkormányt, élén Ódor Lajossal, a Nemzeti Bank eddigi alelnökével. Az államfő azután döntött így, hogy Samuel Vlčan megbízott mezőgazdasági miniszter bejelentette a lemondását. Ezt követően Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter, végül pedig Eduard Heger megbízott miniszterelnök is a felmentését kérte.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.